Στη φυλακή στέλνουν τον 96χρονο Ναζιστή που μετρούσε τα λεφτά των Εβραίων στο Άουσβιτς

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι ο 96χρονος Γερμανός Όσκαρ Γκρένινγκ, πρέπει να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε για τον ρόλο του στις μαζικές δολοφονίες που διέπραξαν οι Ναζί στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Όσκαρ Γκρένινγκ, γνωστός ως ο «λογιστής του Άουσβιτς» για τη δουλειά του να μετρά τα μετρητά που κατάσχονταν από τα θύματα του στρατοπέδου, καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση το 2015, αλλά η διαμάχη αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του και την ηλικία του έχουν καθυστερήσει την εκτέλεση της ποινής του.


Το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα
από τους δικηγόρους τους Γκρένινγκ ότι ο εγκλεισμός του σε αυτή την προχωρημένη ηλικία θα παραβιάσει το δικαίωμά του στη ζωή, προσθέτοντας ότι η σοβαρότητα των εγκλημάτων του σημαίνει ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να τον δουν οι πολίτες να τιμωρείται.
«Ο ενάγων κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε δολοφονία σε 300.000 σχετικές υποθέσεις, κάτι που σημαίνει ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκτελεστεί η ποινή που ζήτησε το κράτος», ανέφεραν οι δικαστές, επιβεβαιώνοντας την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Τσέλε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση στην απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου.

Η απόφαση αφήνει πράγματι ανοικτό το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Γκρένινγκ στην περίπτωση που επιδεινωθεί η υγεία του.


Στη δίκη του 2015, που θεωρήθηκε μια από τις τελευταίες μεγάλες δίκες για το Ολοκαύτωμα, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ενώ ο Γκρένινγκ δεν είχε ο ίδιος σκοτώσει κανέναν όσο εργαζόταν στο Άουσβιτς στην υπό ναζιστική κατοχή Πολωνία, εντούτοις στήριξε το καθεστώς που ήταν υπεύθυνο για τις μαζικές δολοφονίες, διαχωρίζοντας τα χαρτονομίσματα που κατάσχονταν από τους Εβραίους, οι οποίοι έφθαναν στο στρατόπεδα σε ασφυκτικά γεμάτα τρένα.

Ο Γκρένινγκ, που παραδέχθηκε ότι ήταν ηθικά ένοχος, δήλωσε ότι ήταν ένθερμος Ναζί όταν εστάλη να εργαστεί στο Άουσβιτς το 1942 στην ηλικία των 21 ετών.

Βρέθηκε στο επίκεντρο το 2005 αφού έδωσε συνεντεύξεις για τη δουλειά του στο στρατόπεδο, σε μια προσπάθεια να πείσει τους αρνητές του Ολοκαυτώματος ότι η γενοκτονία είχε πράγματι συντελεστεί.

Περίπου 6 εκατ. Εβραίοι δολοφονήθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα που έγινε υπό τον Αδόλφο Χίτλερ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ