Επιστροφή στον "εφιάλτη" των πλειστηριασμών από την Τετάρτη- Ολική επαναφορά από την κυβέρνηση στην καθημερινότητα

Όλο και περισσότερο σφίγγει η «θηλιά στο λαιμό» των οφειλετών του Δημοσίου, αφού την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ένα ακόμα μνημονιακό πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα ανάβει και το πράσινο φως για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι στα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η Τρίτη αξιολόγηση, με τους δανειστές να στέλνουν σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. 

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος.

Οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία θα συνεχιστούν και το 2018 έως ότου τεθεί σε πλήρη ισχύ η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται με την καινούρια αυτοματοποιημενη διαδικασία.

Για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί 26 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στα γραφεία συμβολαιογράφων σε Αθήνα και Πειραιά.

Η κατάσταση αναμένεται φυσικά να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο καθώς στο ίδιο διάστημα θα αρχίσουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για όσους έχουν χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία. Η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων να μπορούν να διενεργηθούν ακόμη και για τις οφειλές αυτές, θα προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή. 

Μία ρύθμιση η οποία αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης όταν ήδη μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει να περάσει νομοθετική ρύθμιση για προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι δανειστές έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε δεν αναμένεται να προχωρήσει κάποια αλλαγή πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. 

Το crash test θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, όπου μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν αναγγελθεί 28 πλειστηριασμοί ακινήτων με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Παράλληλα η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο επεισοδίων έξω από τα ειρηνοδικεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν το κλειδί για την εξέλιξη των stress test των τραπεζών. Μάλιστα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) περιμένει φέτος το ηλεκτρονικό σφυρί να χτυπάει πανελλαδικά. Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσουν τα stress test, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 100 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη την επικράτεια. Από το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα κριθεί εάν οι τράπεζες θα χρειαστεί να λάβουν αυξημένες προβλέψεις.

Μέσα στο 2018 εκτιμάται ότι θα βγουν στο σφυρί 15.000-20.000 ακίνητα. Προστασία της πρώτης κατοικίας ουσιαστικά παρέχεται μόνο στους κόκκινους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, ενώ η άτυπη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών να μη βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ ουσιαστικά έχει λήξει. Το όριο αναμένεται να χαμηλώσει στις 200.000 ευρώ για να σβήσει σταδιακά τους επόμενους μήνες. 
Ο SSM πιέζει για τη διενέργεια περίπου 3.000 φυσικών και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου, ενώ στόχος των τραπεζών παραμένει μέχρι και τον Ιούλιο να διενεργούνται 1.000-1.200 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα τους τελευταίους μήνες του 2018.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ