Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Το αιρετικό δίδυμο της σύγχρονης τέχνης Gilbert & George σε μια μοναδική εμφάνιση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος (ΦΩΤΟ)

Το εμβληματικό δίδυμο σε μια ανοιχτή συζήτηση με το αθηναϊκό κοινό

"Θέλουμε η Τέχνη μας να βγάλει τον μισαλλόδοξο που κρύβεται μέσα σε έναν φιλελεύθερο, και αντίστοιχα, τον φιλελεύθερο που κρύβεται μέσα σε έναν μισαλλόδοξο" Gilbert & George, 2014

Συμπληρώνοντας φέτος μια πεντηκονταετία κοινής πορείας, το διεθνώς αναγνωρισμένο δίδυμο Gilbert & George έρχεται στον  Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για μία αντισυμβατική ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή το συγγραφέα Michael Bracewell.

O Gilbert Proesch και ο George Passmore συναντήθηκαν ως φοιτητές στο Saint Martin’s School of Arts το 1967. Από τότε, και για πλέον 40 χρόνια, ως ζωντανά γλυπτά, δημιουργούν μια σκληρή, ιδιότυπη, ποιητική και συγκινησιακά φορτισμένη πρωτόγονη Αντι-Τέχνη, στην οποία η τάξη και η τρέλα βρίσκονται σε διαρκή ένταση μεταξύ τους.

Τα έργα τους προβοκάρουν και θίγουν θέματα όπως η βία, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις κατά των μειονοτήτων, ο αλκοολισμός και η σεξουαλικότητα, ενώ δεν διστάζουν να ερευνήσουν τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης, χρησιμοποιώντας ακόμη και λέξεις και εικόνες που θεωρούνται προκλητικές.

Η αρμονική σχέση των δύο καλλιτεχνών σε κάθε τους εμφάνιση και η αμεσότητα του λόγου τους διαμορφώνουν μια τέχνη προσεγγίσιμη από όλους. Ωστόσο, αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης και επιχειρούν να εκθέτουν τον θεατή στη διαφορετικότητα, δοκιμάζοντας τις αντιδράσεις του.

Βάση τους αποτελεί το Λονδίνο, τα έργα τους, όμως, συμπεριλαμβάνονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο (Σικάγο, Μπιλμπάο, Δουβλίνο, Κωνσταντινούπολη, Στοκχόλμη Νέα Υόρκη, Κολονία, Λος Άντζελες, Σίδνεϋ, Άμστερνταμ, Λονδίνο κ.α.).

Ο βρετανός συγγραφέας Michael Bracewell έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: The Rise of David Bowie 1972-1973 (μαζί με τους Mick Rock και Barney Hoskyns) και Bridget Riley: Paintings and Related Work. Το 1997 συνάντησε για πρώτη φορά τους Gilbert & George και έκτοτε αφιέρωσε πολλά κείμενά του στην τέχνη τους, ενώ τον Νοέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο του What is Gilbert & George?

Ειδικές ευχαριστίες απευθύνει το ΚΠΙΣΝ στη Μαρίνα Ηλιάδη και τον Jean Bernier που κατέστησαν την υλοποίηση της εκδήλωσης εφικτή.

 

Info: 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364,

Τηλέφωνο : 2168091000

Είσοδος ελεύθερη, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ