Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πιει ένα μπουκάλι ούζο! Πότε είπε ότι θα το κάνει;

Ο Ολλανδός πολιτικός, μια μόλις μέρα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, σήμερα τον διαδέχεται ο πορτογάλος Μάριο Σεντένο, παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη. 

«Ένας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου. Είναι κλειστό. Τον Αύγουστο, τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας την Πέμπτη χθες στο London School of Economics για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Τόνισε ότι έχει μετανιώσει για ορισμένα πράγματα ενώ δεν δίστασε να ζητήσει συγγνώμη για παλιότερη δήλωση του με την οποία υποστήριζε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ποτά και γυναίκες.

Πρώτα από όλα για το γεγονός ότι σε ολόκληρη την ευρωζώνη διασώθηκαν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων. Σημείωσε ότι η διάσωση των τραπεζών με αυτό τον τρόπο είχε μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. «Το λέω αυτό έχοντας το πλεονέκτημα της ύστερης θεώρηση των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα «να μην ξαναπάρουμε αυτό το δρόμο. Είναι ένα πολύ αρνητικό κίνητρο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.»

Επιπλέον δήλωσε ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μην μπουν στην αρχή του μνημονίου. «Όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του 14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα σε σχετική ερώτηση του καθηγητή Κέβιν Φέδερστον ο οποίος και συντόνιζε την συζήτηση είπε ότι έχει μετανιώσει γιατί σε συνέντευξη του, τον Μάρτιο του 17 είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν χρήματα σε ποτά και γυναίκες».

Για τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι μετά την κρίση του 15 συνεργάζεται πολύ καλά μαζί της και ότι είναι πλέον «πολύ αφοσιωμένη να ξαναφέρει την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά στην καρδιά της ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ