Στα χέρια Τσίπρα-Ζάεφ η τελική συμφωνία για τα Σκόπια- Οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν όταν θα υπάρχει όνομα κοινής αποδοχής

Ραγδαίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό...

Στην κρισιμότερη φάση τους φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, με τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών να είναι εκείνοι που θα καταλήξουν στην τελική συμφωνία, μόλις βρεθεί όνομα κοινής αποδοχής.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος, ενώ προσθέτει «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών». Aυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, χθες από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς.

Καταλήγοντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του ΥΠΕΞ τονίζουν πως το όνομα θα το συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, ενώ σε ερώτηση αν αποδέχθηκε η σκοπιανή πλευρά το erga omnes, η απάντηση από τις ίδιες πηγές ήταν: «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το erga omnes».

Νωρίτερα χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε "τελικό στάδιο".

Ο ίδιος μιλώντας στο  ΑΜΠΕ, είχε αναφέρει ότι «ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου να έχει βρεθεί μια λύση». Ενώ υποστήριξε ότι την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ