Αν ο Κυριάκος γίνει πρωθυπουργός ποιον πίνακα θα βάλει στο Μαξίμου, τι βλέπει στο Netflix;

Ένα καίριο ερώτημα...

Γράφει η Κατερίνα Ι. Ανέστη στο protagon.gr

Ποιo θα είναι το έργο-σημαία του; Ποιον πίνακα θα βάλει στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου; Τι θα κάνει αν κλείσουν συνδικαλιστές την Ακρόπολη μέσα στο καλοκαίρι; Τι βλέπει στο Netflix; Και ποιον θα κάνει υπουργό αν εκλεγεί κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία

Πώς μπορείς να διαπιστώσεις την πραγματική σχέση ενός πολιτικού αρχηγού με τον πολιτισμό; Μπορείς μέσω της ακτινογραφίας του προσωπικού του γούστου να αντιληφθείς ποιες θα είναι προτεραιότητές του στον χώρο του πολιτισμού αν γινόταν πρωθυπουργός; Δεν είναι ξεκάθαρο για τους έλληνες πολιτικούς ηγέτες: ο Αλέξης Τσίπρας μάς έχει συνηθίσει σε περιορισμένες θεατρικές εξόδους κυρίως σε παραστάσεις του Λάκη Λαζόπουλου, για παράδειγμα. Από την άλλη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, είναι μόνιμος θεατής όλων των παραστάσεων της Λυρικής, δεν χάνει σημαντικές συναυλίες ελλήνων δημιουργών και συχνά επισκέπτεται παραστάσεις του λεγόμενου στιβαρού ρεπερτορίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Αν στις επικείμενες εκλογές αναδειχθεί πρωθυπουργός όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ποιες προτεραιότητες θα έχει στον χώρο του πολιτισμού; Αν η αισθητική και το προσωπικό γούστο είναι λοιπόν ένας δείκτης, τότε αρκεί να επισκεφθεί κανείς το γραφείο του στη Νέα Δημοκρατία για να διαπιστώσει ότι η τέχνη είναι παρούσα, πληθωρική, αλλά κυρίως σκαναρισμένη μέσα από ένα συναισθηματικό φίλτρο: το μικρό έργο του Κεσσανλή που του έκανε δώρο η σύζυγός του Μαρέβα όταν εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο μεγάλου μεγέθους μπλε πίνακας του Γιάννη Αδαμάκoυ που όπως συνηθίζει να λέει στους συνεργάτες του «είναι το έργο που θα πάρω στο γραφείο μου στο Μέγαρο Μαξίμου αν εκλεγώ πρωθυπουργός».

Μια φωτογραφία τού Γιώργου Κορδάκη. Ένα ερυθρόμορφο αγγείο του 460 π.Χ. από την αρχαιολογική συλλογή του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη («καταγεγραμμένο και δηλωμένο στο υπουργείο Πολιτισμού», όπως σπεύδει να πει όταν το θαυμάζουν οι επισκέπτες του γραφείου του). Δυο βυζαντινές εικόνες που ανήκαν στην οικογένειά του. Μια φωτογραφία του Sarkissian που αποτυπώνει ένα χέρι. Τη φωτογραφία ενός φίλου του από την Τήνο. Δυο φωτογραφίες του McCabe από επίσκεψή του στο Περιστέρι. Και μια τεράστια φωτογραφία που δείχνει ένα ντεπόζιτο με κηροζίνη. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ