Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει πεντανόστιμα κεφτεδάκια κοτόπουλο με σάλτσα BBQ

Θα γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • ¼ κ.γ. γλυκάνισο, σε σπόρους
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. ψωμί του τοστ, ολικής αλέσεως
  • 500 γρ. κιμάς κοτόπουλο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. worchestershire sauce
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. σάλτσα BBQ, για άλειμμα
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα
  • 1 αγγούρι, για το σερβίρισμα
  • φουντίτσες δυόσμου, για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μαζί με τον γλυκάνισο μέχρι να χρυσαφίσουν. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό μαζί με το κρεμμύδι. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια το ψωμί του τοστ να θρυμματιστεί. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον γλυκάνισο και το σκόρδο, που έχουν κρυώσει, τον κιμά, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη worchestershire sauce, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα από το λεμόνι. Ανακατεύουμε μέχρι  να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια των 40 γρ. και τα στοιχίζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα το ένα κεφτεδάκι δίπλα στο άλλο. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο. Με ένα πινέλο αλείφουμε τη σάλτσα BBQ πάνω στα κεφτεδάκια και ξαναψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρουμε με το γιαούρτι και το αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες. Διακοσμούμε με τις φουντίτσες δυόσμου και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε το akispetrerzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ