H μεγαλύτερη ολική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα την Παρασκευή - Το ματωμένο φεγγάρι θα συναρπάσει τον πλανήτη

Ένα βαθύ πορτοκαλί προς κόκκινο χρώμα θα καλύψει για πάνω από εκατό λεπτά το φεγγάρι το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τη NASA το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο της 27ης Ιουλίου θα είναι -καιρού επιτρέποντος- ορατό σχεδόν σ’ ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία και Ινδία, όχι όμως στη Βόρεια Αμερική.

Στις περιοχές αυτές η ολική έκλειψη Σελήνης, γνωστή και ως «ματωμένο φεγγάρι» θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και 42 λεπτά, ενώ το όλο φαινόμενο -που ξεκινά καθώς το φεγγάρι περνά από τη στρατόσφαιρα της Γης- θα διαρκέσει περίπου έξι ώρες και 13 λεπτά, είπε ο Νόα Πέτρο, επιστήμονας του NASA Goddard Space Flight Center.

Πάντως την καλύτερη θέα θα έχουν όσοι βρεθούν να πλέουν στη μέση του Ινδικού Ωκεανού καθώς και οι κάτοικοι, ή επισκέπτες, της Αιθιοποίας.

Τι είναι το «ματωμένο φεγγάρι»

«Ματωμένο φεγγάρι» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ολικής έκλειψης Σελήνης, όταν το φεγγάρι εμφανίζεται μεγάλο στον ουρανό, έχοντας μια πορτοκαλί απόχρωση λόγω του φωτός του ήλιου που μπλοκάρεται από τη σκιά της Γης.

Η τελευταία έκλειψη Σελήνης σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ήταν μικρότερη σε διάρκεια, ενώ άλλη μία αναμένεται στις 19 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ