Τελικά τι γίνεται με το νόμο για ελαιόλαδο μιας χρήσης στα εστιατόρια; Ε το γνωστό κάνεις δεν τον εφαρμόζει ή σχεδόν

Από την προσωπική μου εμπειρία, μισό χρόνο τώρα, θα σας πω ότι μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα εστιατόρια, οι ταβέρνες κλ.π., που εφαρμόζουν τη νομοθεσία, η οποία απαιτεί να σερβίρεται το ε.π. ελαιόλαδο αποκλειστικά σε σφραγισμένη, μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία “μιας χρήσης”.

Πρόκειται για άγνοια ή για “γράψιμο” από τους ιδιοκτήτες μιας υποχρέωσης, που αποβλέπει στην προστασία της υγείας των καταναλωτών; Και γιατί δεν παρακολουθείται η εφαρμογή της;  

Στα περισσότερα τραπέζια, έρχεται (ως αναπόφευκτο μέρος μιας art de la table που γενικότερα δεν σέβεται τον πελάτη) το γνωστό διάφανο μπουκαλάκι με το λαδωμένο πώμα, με το άγνωστης προέλευσης και εσοδείας ελαιόλαδο, που έχει οξειδωθεί από το φως και τη ζέστη και είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει ο,τιδήποτε αγγίξει, από μια απλή σαλάτα ως ένα ακριβό ψάρι. Κι ας έχουν σπεύσει πολλοί παραγωγοί να διαθέσουν στην αγορά τις κατάλληλες μικρές συσκευασίες.

Η σχετική διάταξη αναφέρει την «…υποχρέωση των καταστημάτων μαζικής εστίασης από 01/01/2018 αποκλειστικής διάθεσης μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, κάθε είδους ελαίου που προορίζεται για επιτραπέζια χρήση από τον τελικό καταναλωτή, μετά το στάδιο παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, φέροντας επί της συσκευασίας τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Και μη σκεφτεί κανείς ότι δεν το “αντέχουν” οικονομικά οι εστιάτορες, γιατί έχουν το δικαίωμα να το χρεώσουν: oι σφραγισμένες συσκευσίες μπορούν να είναι σε διάφορα μεγέθη και να προσφέρονται δωρεάν ή να περιλαμβάνονται στον τιμοκατάλογο του εστιατορίου και να χρεώνονται, σύμφωνα με την Ντίνα Γκρουμούτη και το athinorama.gr.

Επιπλέον, δεν είναι υποχρεωτικό να βρίσκονται στο τραπέζι. Προσφέροντα μόνο αν ζητηθούν. 
Το πρόστιμο είναι 500€ ανά παράβαση. Οι ωφέλειες από την τήρηση της διάταξης μεγάλες.

Οι σκέψεις, πάλι, απογοητευτικές: πόσοι γνωρίζουμε τι σημαίνει καλό (σωστό) ελαιόλαδο, ένα βασικό, καθημερινό συστατικό της διατροφής μας; Πόσοι απαιτούν τη σφραγισμένη συσκευασία στο τραπέζι;
Πόσοι, γενικότερα, ξεχωρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο -το μόνο που πρέπει να χρησιμοποιούμε- στα ράφια του σουπερ μάρκετ;  

Σκεφτείτε τα αυτά, την επόμενη φορά που θα καθήσετε σε τραπέζι και θα σας φέρουν το μπουκαλάκι με το χύμα ελαιόλαδο μαζί με το “κουβέρ” και θυμήστε στον εστιάτορα την υποχρέωσή του. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ