Λέρος: Η ήρεμη δύναμη των Δωδεκανήσων

Πανέμορφο νησί.

Μαζεμένο, value for money και ήσυχο, το πάλαι ποτέ νησί των εξόριστων, κρύβει ξεχωριστές εμπειρίες: βόλτες ανάμεσα σε αιγυπτιώτικα αρχοντικά, φρέσκο ψάρι σε γραφικά ψαροχώρια, βουτιές σε ωραία κολπάκια.

To ξέρατε ότι η Λέρος είναι ο παράδεισος του μοντερνισμού;

Νησί που αγαπούν οι «ψαγμένοι» ταξιδιώτες, η Λέρος κρύβει αρχιτεκτονικά διαμαντάκια. Το Λακκί, το λιμάνι του νησιού, έχει να επιδείξει ένα μοναδικό στην Ευρώπη μεσοπολεμικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα. Δείτε τις παλιές κατοικίες των αξιωματικών, το Δημαρχείο, το Ξενοδοχείο της Ρώμης και την κυκλική Αγορά με τον Πύργο του Ρολογιού. Σειρά έχει το Πολεμικό Μουσείο σε ένα στρατιωτικό τούνελ στη Μερικιά που έχει αναστηλωθεί και φιλοξενεί εκθέματα από την εποχή που η Λέρος αποτελούσε ιταλική βάση. Στο καλοδιατηρημένο βυζαντινό κάστρο του Παντελίου θα φτάσετε είτε με ασφαλτόδρομο είτε μέσω μονοπατιού με 500 σκαλιά! Σημειώστε και το Λαογραφικό Μουσείο στον πύργο Μπελλένη στα Άλιντα.

Σαν καρτποστάλ

Αξίζει να επισκεφθείτε τα καρτποσταλικά παρεκκλήσια της Παναγίας της Καβουράδενας και του Αγίου Ισιδώρου, και τα δύο σε πολύ όμορφο σημείο με φόντο τη θάλασσα.

Παραλίες για όλους

Οι παραλίες δεν είναι ιδιαίτερα πολλές ή εντυπωσιακές, θα βρείτε όμως ήσυχα κολπάκια ακόμη και τον Αύγουστο, όπως και ακτές για εξερεύνηση με σκάφος. Η Αγία Κιουρά είναι μια μικροσκοπική παραλία με τιρκουάζ νερά. Δείτε το εκκλησάκι με τις τοιχογραφίες που ζωγράφισαν εξόριστοι. Ο δημοφιλής Βρομόλιθοςτα Άλιντα και τα Δύο Λισκάρια, είναι οι πιο κοσμικές οργανωμένες παραλίες με beach bar. Οι περιπατητές προτιμήστε τον Κρυφό. Ήσυχη, στενή αμμουδιά με αλμυρίκια, ταβέρνες και οικογένειες είναι το Μπλεφούτι. Εάν είστε φαν της... αναρρίχησης αναζητήστε την παλαιοχριστιανική βασιλική στην κορυφή του λόφου σε ένα ιδιωτικό κτήμα. Πάρτε καΐκι για δρομολόγια στα γύρω μικρονήσια με τα εξωτικά νερά, ή και ιδιωτικό σκάφος από το Παρθένι για το νησάκι Αρχάγγελος.

Πατσαβουρόπιτα έχετε φάει;

Δοκιμάστε τα τοπικά γλυκά, την πατσαβουρόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι, τα πουγκάκια φούρνου και τηγανιού με θυμαρίσιο μέλι, καρύδι, αμύγδαλο, μανταρίνι και σουσάμι, αλλά και την τυρόπιτα με μυζήθρα και τη σουμάδα. 

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ