Στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τον επαναπατρισμό τους (Φωτό & Βίντεο)

Τι δήλωσαν.

Στις 03:19, τα ξημερώματα (15/08), προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε στην Ελλάδα τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Στο αεροδρόμιο τούς υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κι ο αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κι ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, μετέβησαν στην Αδριανούπολη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ύστερα από εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οι δύο στρατιωτικοί κατέβηκαν από το αεροπλάνο ένστολοι κι ευθυτενείς.

Ο Δημήτρης Κούκλατζης ανέφερε: «Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν».

Οι δύο αξιωματικοί αφού έπεσαν στην αγκαλιά των οικογενειών τους, πήγαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ώστε να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

Η πρώτη φωτογραφία μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία των δύο στρατιωτικών μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, έγραψε: «Επιτέλους ελεύθεροι, στον δρόμο για την πατρίδα».

 

 

Πάνος Καμμένος: «Σας υποδέχεται σύσσωμος ο ελληνικός λαός»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε: «Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940. Ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρέθηκαν επί πολλούς μήνες κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ο οποίος με ιδιαίτερη φόρτιση, συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό».

Επίσης, ο κ. Καμμένος πρόσθεσε: «Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα και ελπίζω ότι η απελευθέρωση τους σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων καλωσορίζουμε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Δημόσια τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παραέδωσαν τη σημαία  και την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγιάς μας»

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ήταν μια ενωτική προσπάθεια»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στάθηκε στην προσπάθεια εξεύρευσης διπλωματικής λύσης στην υπόθεση, λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός ήδη τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους. Όλες οι προσπάθειες συνέτειναν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Ήταν μια προσπάθεια ενωτική που κι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλουν με τις διεθνείς τους επαφές».

(Φωτό: In Time)