Ο Άκης Πετρετζίκης μάς φτιάχνει ιδιαίτερα κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο

Ό,τι πρέπει ακόμα και για finger food.

Υλικά:

Για τα κεφτεδάκια

  • 500 γρ. άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
  • 300 γρ. κιμάς χοιρινός ή χοιρινό λουκάνικο όχι πολύ πικάντικο
  • 1 κρεμμύδι πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
  • 5 φέτες ψωμί του τοστ μπαγιάτικες μουλιασμένες σε νερό και καλά στιμμένες
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1 σφηνάκι ούζο ή 2 (το αλκοόλ εξατμίζεται στο ψήσιμο)
  • 4 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ λάδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ ρίγανη

 

Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα

  • αλεύρι και σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • δυόσμος ή βασιλικός για το σερβίρισμα
  • τζατζίκι για σερβίρισμα

 

Εκτέλεση:

Ενώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Τόσο καλά που να είναι πια σε ίνες το κρέας στο μείγμα. Το μείγμα πρέπει να είναι ελαφρά υγρό έτσι ώστε τα κεφτεδάκια μας να γίνουν αφράτα στο τηγάνισμα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για ένα βράδυ κατά προτίμηση ή για 1-2 ώρες το λιγότερο. Την επόμενη φορώντας γάντια και βρέχοντας τα χέρια μας ανά διαστήματα πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι που έχουμε βάλει πολύ λάδι (πάνω από 3 εκ. σε βάθος) το οποίο έχουμε φέρει στους 180ο C σε μέτρια φωτιά ή σε φριτέζα αφού όμως πρώτα τα αλευρώσουμε καλά.

Τηγανίζουμε λίγα λίγα κεφτεδάκια ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Έτσι δεν απορροφούν πολύ λάδι. Όταν πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το επιπλέον λάδι. Συνοδεύουμε με τζατζίκι και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ