Παραδεισένιο κέικ αμυγδάλου με καραμέλα από τον Άκη Πετρετζίκη

Θα ξετρελαθείτε!

Υλικά:

  • 750 γρ. dulce de leche
  • 4 αυγά
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 175 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. σκόνη αμυγδάλου
  • 125 γρ. χυμό μήλου
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση: Φτιάχνουμε το dulce de leche. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα για 7-10 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, 125 γρ. χυμό μήλου και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα για 3-5 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τη σκόνη αμυγδάλου και το ξύσμα λεμονιού. Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα. Ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και όταν το τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή, για περίπου 45-50 λεπτά. Αφήνουμε όπως είναι στη φόρμα να κρυώσει για 20 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα, αφαιρούμε τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ρίχνουμε το dulce de leche, αρωματικό αλάτι με πορτοκάλι και λεμόνι και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ