Συγκίνηση στην Κύπρο: Η πρώτη λειτουργία στα κατεχόμενα μετά από 42 χρόνια στην Παναγία Κανακαριά

Ρίγος συγκίνησης για περισσότερους από 500 Κύπριους!

Τον νικητήριο παιάνα της Εκκλησίας μας «Χριστός Ανέστη», έψαλαν χθες συμβολικά, με στεντόρεια φωνή, ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος, οι ιερείς, οι ψάλτες και πάνω από 500 πιστοί στην Θεία Λειτουργία, την πρώτη μετά από 42 χρόνια,  στον συλημένο ναό της Παναγίας Κανακαριάς, στη Λυθράγκωμη, στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας

Κάτω από τους θόλους του συλημένου από τα εξαιρετικής τέχνης εντοίχια ψηφιδωτά του 6ου μ.Χ αιώνα ναού της Παναγίας, πάνω από 500 Ελληνοκύπριοι προσευχήθηκαν στην πρώτη από το 1976 Θεία Λειτουργία.

karpasia3

Οι τοιχογραφίες του ναού του 12ου, του 14ου και του 16ου αιώνα φέρουν βαριά τα ίχνη της ερήμωσης και δεν διακρίνονται οι μορφές τους. Για χρόνια ο ναός ήταν περιστερώνας. Μόνο η τοιχογραφία της Παναγίας με τον Χριστό, πάνω από την νότια πύλη του ναού σώζεται, αλλά σε κακή κατάσταση, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Α. Βικέτος για τον Φιλελεύθερο.

Σε όλη τη διάρκεια της Λειτουργίας οι πιστοί κρατούσαν αναμμένα κεριά και τα μάτια τους ήταν βουρκωμένα. Επίσης, πολλοί ήταν αυτοί, που μετέλαβαν τον Αχράντων Μυστηρίων. Ο Επίσκοπος Χριστοφόρος ευλόγησε αρτοκλασία και έψαλε τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων της Λυθράγκωμης.

karpasia

Στο τέλος στον περίβολο του ναού έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Θεοτόκου.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο, της οποίας τη Γέννηση εόρτασε προχθές η Εκκλησία και στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός της Κανακαριάς.

karpasia1

Επεσήμανε ότι η Γέννηση της Θεοτόκου δίνει παγκόσμια χαρά και είναι πρόξενος όλων των πνευματικών αγαθών, γιατί με τη χάρη του Θεού έγινε η μητέρα του Υιού του. Επίσης, ο θεοφιλέστατος υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία της τέλεσης σε κλίμα κατάνυξης της Θείας Λειτουργίας στον ναό της Κανακαριάς, ο οποίος αποτελεί σύμβολο της συλημένης εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Κύπρου».

Με τον κ. Χριστοφόρο συλλειτούργησαν ο π. Σωτήρης Γερολέμου, γαμπρός του μακαριστού π. Αντωνίου, ο οποίος ήταν ο τελευταίος ιερέας της Κανακαριάς, και ο διάκονος Βασίλειος. Η Λειτουργία λιτή, αλλά το δέος διάχυτο.

karpasia2

Επίσης, μίλησε ο κοινοτάρχης Λυθράγκωμης, Ηρακλής Ιωάννου, ο οποίος χαιρέτισε τους συγχωριανούς του, αλλά και όλο τον κόσμο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κοινοτικού Συμβουλίου και προσήλθε στην «αγαπημένη τους εκκλησία» για πρώτη φορά από το 1976, που οι κάτοικοι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους. 

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο τ. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Γεωργίου και οι βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γιώργος Κάρουλλας, ο οποίος και συνέψαλε με τους ιεροψάλτες.

Φωτογραφίες από το Facebook του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία και απο το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ