Ρίτα Χέιγουορθ: «Νομίζουν ότι παντρεύτηκα τον Αγά Χαν και ήμουν πλούσια - Δεν έβγαλα λεφτά από τους 4 συζύγους μου» (Φωτό)

Μια ζωή με πολλά σκαμπανεβάσματα.

Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’30 με το όνομα Ρίτα Κανσίνο - το επώνυμο Κανσίνο ήταν του πατέρα της, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Σεβίλλη της Ισπανίας και ήταν χορευτής. Αργότερα επέλεξε να χρησιμοποιεί το επώνυμο της μητέρας της, τής Αμερικανίδας ηθοποιού Βόλγκα Χέιγουορθ.

 

 

Η Ρίτα ήταν μελαχρινή, με πληθωρικές καμπύλες και έντονα χαρακτηριστικά. Ήταν τέλεια για ρόλους χορευτριών, εντυπωσιακών γυναικών με μεσογειακό ταμπεραμέντο. Αν και εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η καριέρα της έμενε στάσιμη.

 

 

Τότε την ανέλαβε ο 40χρονος επιχειρηματίας Έντουαρντ Τζάντσον, τον οποίον παντρεύτηκε το 1937, όταν η Ρίτα ήταν μόλις 18 ετών. Ο Τζάντσον, ένας άξεστος και υπέρμετρα φιλόδοξος άντρας, ήλεγχε κάθε πτυχή της ζωής της. Αποφάσιζε σε ποιες ταινίες θα παίξει, τι θα πει, τι θα κάνει, τι θα φορέσει.

Τεράστια ώθηση στην καριέρα της Ρίτα Χέιγουορθ ήταν η «Τζίλντα», η οποία αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας, λόγω της  σκηνής του στριπτίζ. H εκρηκτική ηθοποιός φορούσε ένα μαύρο εφαρμοστό σατέν στράπλες φόρεμα και έβγαζε ντροπαλά τα μακριά μαύρα γάντια της ενώ τραγούδησε το «Put the Blame on Mame». 

Πολλοί υποψιάστηκαν τότε ότι ήταν παράνομο ζευγάρι, με τον συμπρωταγωνιστή της μιας που η Χέιγουορθ ήταν ήδη παντρεμένη με τον Όρσον Γουέλς. Χρειάστηκε να περάσουν πολλές δεκαετίες, να πεθάνει η «Τζίλντα» νικημένη από το Αλτσχάιμερ, το 1987, για να αποκαλύψει ο Γκλεν Φορντ ότι, πράγματι, υπήρξαν ζευγάρι την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας, αλλά η σχέση τους δεν συνεχίστηκε μετά.

 

 

Ο γάμος του Πακιστανού πρίγκιπα Αλί Αγά Χαν με τη Χέιγουορθ σε μια επιβλητική τελετή στις Κάννες, το 1949, είχε αποτελέσει κοσμικό γεγονός, ενώ  απασχολήσε ιδιαίτερα τον Τύπο, καθώς η ηθοποιός είχε πρόσφατα χωρίσει από το δεύτερο σύζυγό της, τον σκηνοθέτη Όρσον Γουέλς και στο γάμο ήταν ήδη έγκυος στην Πριγκίπισσα Γιάσμιν. Οι  φήμες ηθελαν ότι οι δύο τους ήταν ζευγάρι ενώ η Χέιγουορθ ήταν ακόμα παντρεμένη.

Η Χέιγουορθ γύρισε 61 ταινίες σε χρονικό διάστημα 37 χρόνων. Το 1948 πρωταγωνιστεί πάλι με τον Γκλέν Φορντ στην ταινία «Οι Έρωτες της Κάρμεν». Η Χέιγουορθ ακολουθεί τον Χαν στην Ευρώπη, αλλά αμέσως μετά τη γέννηση της κόρης της Τζάσμιν εμφανίστηκαν τα πρώτα μαύρα σύννεφα στο γάμο της.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Just because I was married to Aly Khan, people think I'm rich. Well, I'm not. I never got a dime from Aly or from any of my husbands." . . . . . #ritahayworth #gilda #40s #1940s #40sfashion #blackandwhite #americanhistory #fashionhistory #classicbeauty #moviescenes #classichair #vintagedress #hairstyles #oldhollywoodglam #40sstyle #oldhollywoodglamour #oldhollywood #greatactress #amazingactress #goldenageofhollywood #goldenage #silverscreen #classichair #classichollywood #classicmovie #oldmovies #vintagehollywood #vintagefilm #vintagehair #vintagestyle #vintageactress

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη R I T A ? (@ritahayworthforever) στις

 

Η Χέιγουορθ δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει τους ξέφρενους ρυθμούς της ζωής του Χαν, ενώ εκείνος ήταν γνωστός γυναικάς .Ο γάμος έληξε το 1952 κι η Χέιγουορθ με τις κόρες της επέστρεψε στην Αμερική και στην Κολούμπια.

Η νέα τανία της «Μια Νύχτα στο Τρίνινταντ» απέφερε μεγαλύτερα κέρδη από την «Τζίλντα». Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Ντικ Χέιμς, αλλά και αυτός ο γάμος έληξε άδοξα το 1955.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"I never really thought of myself as a sex goddess; I felt I was more a comedian who could dance." -- Rita Hayworth . . . . . #ritahayworth #gilda #40s #1940s #40sfashion #blackandwhite #americanhistory #fashionhistory #classicbeauty #moviescenes #classichair #vintagedress #hairstyles #oldhollywoodglam #40sstyle #oldhollywoodglamour #oldhollywood #greatactress #amazingactress #goldenageofhollywood #goldenage #silverscreen #classichair #classichollywood #classicmovie #oldmovies #vintagehollywood #vintagefilm #vintagehair #vintagestyle #vintageactress

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη R I T A ? (@ritahayworthforever) στις

 

Ύστερα από τρεις ακόμα ταινίες και ένα γάμο με τον  παραγωγό ταινιών Τζέιμς Χιλ, εγκατέλειψε το Χόλιγουντ. Εμφάνισε τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ σε σχετικά νεαρή ηλικία, εφόσον δεν είχε κλείσει ακόμα τα πενήντα κι η επίσημη διάγνωση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η κόρη της Τζάσμιν παρέμεινε στο πλευρό της μέχρι και τον θάνατό της το 1987.

Πέθανε το βράδυ της 14ης Μαΐου του 1987, στο διαμέρισμά της στο Central Park. Ήταν 68 ετών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ