Στο έλεος του κυκλώνα "Ξενοφώντα" η χώρα - Δείτε ζωντανά πως κινείται στην Ελλάδα (φώτο-βίντεο)

Σε διαρκή ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Στο έλεος της κακοκαιρίας που έφερε ο κυκλώνας "Ξενοφώντας" βρίσκεται από εχθές η χώρα. Η πορεία του ξεκίνησε από το Ιόνιο όπου παρατηρήθηκαν κύμματα που έφταναν ακόμα και τα 7 μέτρα ενώ θυελλώδεις άνεμοι και σφοδρές καταιγίδες «σαρώνουν» ήδη τη Μεσσηνία λόγω της έλευσης του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» . Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πορεία που θα ακολουθήσει η κακοκαιρία με το όνομα «Ξενοφώντας», που πλήττει με σφοδρότητα τις τελευταίες ώρες τη χώρα, εξελίσσεται σε μεσογειακό κυκλώνα με το ίδιο όνομα (ή «Ζορμπάς» σύμφωνα με ξένα δίκτυα), όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου του μεσογειακού κυκλώνα συνεχίζουν να συλλέγουν οι επιστήμονες.

Νέα δεδομένα, ωστόσο, προέκυψαν για την εξέλιξη του κυκλώνα που αναμένεται τις επόμενες ώρες και έχει σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, τις οποίες έθεσε στη διάθεση όλων των φορέων, κατά την ευρεία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα της Παρασκευής, υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη και παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν ότι δεν κινδύνευαν.

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

Οι διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις διαμορφώνουν και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων από την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές που αναμένεται ότι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων έγινε την Παρασκευή το βράδυ στη σύσκεψη στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.

Σε ότι αφορά την πορεία του κυκλώνα, προβλέπεται ότι, από την νύχτα μέχρι το Σάββατο το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό θα ξεκινήσει από το Νότιο Ιόνιο, με ανέμους 9-10 μποφόρ και ισχυρές βροχές, αλλά κυρίως στην θάλασσα και στην συνέχεια θα επεκταθεί στην Δυτική Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η πιο δύσκολη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.

Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο Βόρειο Αιγαίο, την Μακεδονία και την Θράκη.

Λεπτομέρειες για τα σημεία και τις ώρες που πρόκειται να εκδηλωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα ανακοινώνονται συνεχώς από την ΕΜΥ, ενώ οι νεότερες προβλέψεις θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το πρωί.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ όλα δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την πρωτιά κατέχει η Παξιμάδα Καρύστου με ταχύτητα που μετρήθηκε στα 140 χλμ/ώρα.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΜΥ έκρινε ότι θα πρέπει να εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων καθώς στα ανοιχτά του Ιονίου άρχισε να δημιουργείται ένα βαρομετρικό χαμηλό κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και το οποίο θα μας επηρεάσει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή της ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό καθώς στροβιλίζεται ανοιχτά του Ιονίου θα διατηρήσει ενισχυμένους τους ανέμους στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) με μέγιστη ένταση τα 9 με 10 μποφόρ.

Ο στροβιλισμός των ανέμων είναι εμφανής και γίνεται εύκολα αντιληπτό το κέντρο του χαμηλού, όπου οι εντάσεις του ανέμου μέχρι το βράδυ του Σαββάτου φτάνουν οριακά τα 9 με 10 μποφόρ.

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Οδηγίες προστασίας

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.

Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω του κυκώνα Ζορμπά. Δείτε σε ποιες περιοχές θα ισχύσει απαγορευτικό απόπλου ΕΔΩ

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Τα σημεία που γίνεται εκτροπή των οχημάτων, λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας απο την Τροχαία, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, έδωσε στην δημοσιότητα πριν απο λίγο η ΓΑΔΑ, για την διευκόλυνση των οδηγών.

Συγκεκριμένα, η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων πραγματοποιείται στα παρακάτω σημεία:

-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών, στο ύψος της χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων "CYCLON"), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών, στο ύψος του κόμβου Οινόης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.

-Αττική Οδός, έξοδος 1 (προς Μάνδρα).

-Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της αερογέφυρας Μάνδρας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα).

-Οδός Θριασίου Πεδίου (κόμβος Θριασίου Νοσοκομείου), ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαγούλα/Μάνδρα.

-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Μεγάλου Λούκα/ Λεωνίδα Στάμου (διασταύρωση Μάνδρας/ Μαγούλας), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Από την Αστυνομία, για μία ακόμα φορά, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να συμμορφώνονται και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και τις σχετικές πινακίδες, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία και να προληφθούν τα τροχαία ατυχήματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ