Συνάντηση Τσίπρα-Σταϊνμάγερ: Η συγνώμη του Γερμανού Προέδρου για τις φρικαλεότητες των ναζί και το μοντέλο συνεννόησης των Πρεσπών (Φωτό&Βίντεο)

Για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, που θα αφήνει πίσω όσα δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς να κρύβει «κάτω από το χαλί» τις διαφορές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο, μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμαιερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τον μέλλον της, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά παρατήρησε πως δεν έχει την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς. Χαρακτήρισε «μοντέλο συνεννόησης» τη Συμφωνία των Πρεσπών και διαβεβαίωσε τον Γερμανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη, θα σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Θερμός φίλος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού ο κ. Στάινμαϊερ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια προχώρησαν στο εσωτερικό του. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ευτυχής που τον υποδέχεται για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά και με τη σταθερή ιδιότητα του θερμού φίλου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Μεγαλύτερη η αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας, ανησυχία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

«Έρχεστε σε μία διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς μπορούμε πια να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, της σκληρής λιτότητας μετά από οκτώ χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και βεβαίως έχοντας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε, όμως, τη λύπη του, γιατί, όπως είπε, «δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια αισιοδοξία και για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς το κοινό μας οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού», ενώ δήλωσε «ευτυχής και περήφανος που η Ελλάδα παίζει σταθερά έναν ρόλο θετικό απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τις κοινές μας αξίες».

Υπερήφανος για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα

«Αν για κάτι είμαι πιο περήφανος για τη χώρα μου, είναι όχι μόνο γιατί καταφέραμε να εξέλθουμε της κρίσης προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους, κυρίως, διότι καταφέραμε να διαχειριστούμε με όρους ανθρωπισμού και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, παρά τις δυσκολίες, την πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα γιατί ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών σε μία δύσκολη περιοχή, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μοντέλο συνεννόησης η Συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μίλησε για ένα πολύ γενναίο, θαρραλέο βήμα που έγινε και επισήμανε: «Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου. Ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».

Να αφήσουμε πίσω όσα δηλητηριάζουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, χωρίς να κρύψουμε τις όποιες διαφορές

«Πιστεύω, λοιπόν, ότι σε αυτό το ιδιαίτερο μομέντουμ που επισκέπτεστε επισήμως την Ελλάδα μπορεί η επίσκεψή σας να αποτελέσει και μία αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Γερμανό Πρόεδρο και πρόσθεσε: «Να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, να αφήσουμε πίσω μας τα εκατέρωθεν στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μίας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε "κάτω από το χαλί" όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι όποιες διαφορές έχουμε, να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το διεθνές δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε. Και αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους λαούς μας, αλλά και θα στηρίζει το κοινό μας σπίτι, το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ: «Εκφράζω το σεβασμό μου για τη θαρραλέα προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ»

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, και τις συζητήσεις που είχαμε κάνει τότε, υπό διαφορετική ιδιότητα, οι οποίες ποτές δεν ήταν εύκολες γιατί το ζητούμενο τότε ήταν- και παλέψαμε γι αυτό- να ανακτήσουμε την ευρωπαϊκή σταθερότητα και από πλευράς σας παλέψατε για να ανακτήσει η Ελλάδα την οικονομική σταθερότητα και πρέπει να πω ότι το πετύχαμε», δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σταϊνμάιερ υπογράμμισε απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό ότι γνωρίζει καλά «ποιος είναι ο δύσκολος και επώδυνος δρόμος τον οποίο ακολουθήσατε με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εσείς πραγματοποιήσατε και δρομολογήσατε» όπως είπε και συνέχισε λέγοντας «ξέρω επίσης πολύ καλά, γνωρίζω, πόσο δύσκολο ήταν γι εσάς προσωπικά για την πολιτική ευθύνη την οποία είχατε αναλάβει στην Ελλάδα και πόσο δύσκολο ήταν και για τους ανθρώπους. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω τον σεβασμό απέναντι σε εσάς αλλά και απέναντι στους ανθρώπους και για το τίμημα το οποίο πλήρωσαν στο πλαίσιο αυτό των μεταρρυθμίσεων».

Στην συνέχεια ο Γερμανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον έλληνας πρωθυπουργό είπε: « Ακριβώς επειδή είχαμε συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα κατά το παρελθόν βρίσκομαι εδώ γιατί επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση μου αλλά και το σεβασμό απέναντι σας γιατί εσείς, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πήρατε το τιμόνι, οδηγήσατε τη χώρα επαναφέροντας την σε σωστή τροχιά ώστε να καταλήξετε εδώ και να αφήσετε πίσω σας τα μνημόνια. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω το σεβασμό απέναντι σε σας κ. πρωθυπουργέ αλλά και απέναντι σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό γιατί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, είμαι της άποψης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν πάντα υπέρ της Ευρώπης. Ήταν πάντα φιλοευρωπαϊκή».

 

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε ότι «ήρθα εδώ για να εκφράσω και το σεβασμό μου για την ιδιαίτερα θαρραλέα προσπάθεια την οποία καταβάλατε να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ το οποίο δεν ήταν μόνο μία εξαιρετικά θαρραλέα κίνηση από την πλευρά σας και λυπάμαι ακόμη περισσότερο γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει δοθεί μία τελική λύση. Η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που πήγαν να ψηφίσουν ήταν φυσικά υπέρ της συμφωνίας αυτής και τη στήριξαν ωστόσο δεν ήταν αρκετή αυτή η πλειοψηφία. Ελπίζω, λοιπόν, ότι οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να μην ήταν μάταιες».

Τέλος, αναφερόμενος στον μέλλον της Ευρώπης, ο Γερμανός Πρόεδρος είπε: «Συμφωνώ με τις ανησυχίες τις οποίες εκφράσατε, με τον τρόπο με τον οποίο περιγράψατε την Ευρώπη σήμερα. Εγώ θα είμαι στο πλευρό σας και νομίζω ότι από κοινού θα πρέπει να κάνουμε εδώ κάποια βήματα. Καταλαβαίνω τη δική σας ανησυχία και θα είναι μεγάλη η αναγκαιότητα να κάνουμε βήματα ούτως σώστε να πείσουμε τους ανθρώπους και τους λαούς ότι υπάρχει δυνατότητα να βγουν από την κρίση υπάρχουν βήματα τα οποία μπορούν να κάνουν και τα οποία θα τα κάνουμε μαζί. Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μας δεν θα έπρεπε επ ουδενί να είναι η επιβεβαίωση των λαϊκιστικών και των ακραίων φωνών. Και ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την εκπόνηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής».

Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε αυτούς τους νεκρούς αλλά και κυρίως και πάνω από όλα να ζητήσουμε συγνώμη

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες συζήτησα επί μακρόν με πρωθυπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών και είμαστε της άποψης ότι δεν μπορούν αυτά να γίνουν χωρίς την αναγνώριση της αλληλεγγύης η οποία είναι αναγκαία. Είμαστε στο πλευρό σας και είμαστε νομίζω ίδιας άποψης όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Υπήρξε μία δύσκολη περίοδος οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων που ελήφθησαν και δικαίως θεωρώ ότι αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή. Δηλαδή, βρισκόμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Αναφερθήκατε στο παρελθόν και για αυτό πρέπει να σας πω ότι ξεκίνησα την επίσημη επίσκεψή μου σήμερα το πρωί με πρώτο σταθμό μου, σεβόμενος τη μνήμη των πεσόντων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο έγιναν φρικαλέα εγκλήματα. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε αυτούς τους νεκρούς αλλά και κυρίως και πάνω από όλα να ζητήσουμε συγνώμη».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ