5 πυρηνικές πεποιθήσεις που πρέπει να υιοθετήσετε για να έχετε ισχυρότερη αυτοπεποίθηση!

Αναλύοντας τη λέξη αυτοπεποίθηση, εύκολα παρατηρούμε ότι αποτελείται από τις λέξεις «εαυτός» & «πεποίθηση».

Η αυτοπεποίθηση είναι λοιπόν, τί έχουμε αποφασίσει να πιστεύουμε έχουμε εμείς για εμάς!

Η αυτοπεποίθηση στηρίζεται και συντηρείται από συγκεκριμένες πεποιθήσεις που ο κάθε άνθρωπος έχει για τον εαυτό του. Από την ποιότητα, και το πρόσημο αυτών των πεποιθήσεων, εξαρτάται αν η αυτοπεποίθηση κάποιου είναι ισχυρή ή όχι.

Σημαντικό σημείο στην δημιουργία της αυτοπεποίθησης είναι εκτός από την εικόνα που έχουμε εμείς για εμάς και η γνώμη των άλλων. Η «έξωθεν μαρτυρία» είναι ένα πολύ ισχυρό και πολλές φορές επικίνδυνο μέσο διαμόρφωσης της αυτοπεποίθησης. Θέλει προσοχή και σεβασμό.

Θα μου πείτε τώρα… καλά και τι μας ενδιαφέρει «η γνώμη των άλλων»? Τόσο ηλεκτρονικό μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια για το πως θα απελευθερωθούμε από το τί πιστεύουν οι άλλοι για εμάς!

«7 τρόποι να απαλλαγείτε από το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς!», λέει ένα άρθρο που αναρτήθηκε πρόσφατα κάπου,  ενώ ένα Best-Seller αυτή την περίοδο έχει τίτλο: «The Subtle Art of Not Giving a F@$&!»

Σύμφωνα με τον Alan Watts, Βρετανό φιλόσοφο, «…οι άνθρωποι νομίζουμε ότι είμαστε αυτό που οι άλλοι νομίζουν ότι είμαστε…». ‘Όπως ακριβώς δεν μπορούμε να γευτούμε την ίδια μας τη γλώσσα χρησιμοποιώντας την ίδια μας τη γλώσσα, να δαγκώσουμε ένα δόντι μας με αυτό το ίδιο το δόντι, να αγγίξουμε την άκρη ενός δακτύλου μας με την άκρη του ιδίου του δακτύλου μας και να δούμε τα μάτια μας δίχως την βοήθεια ενός καθρέπτη… με τον ίδιο τρόπο προτιμούμε να χρησιμοποιούμε τους άλλους ως ένα τέτοιου είδους καθρέπτη για να «δούμε» εμάς!

Βάση του πως αντιλαμβάνονται οι άλλοι εμάς, δημιουργούμε τις πεποιθήσεις μας και αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν μία ισχυρή ή όχι αυτοπεποίθηση, σύμφωνα με το diatrofi.gr.

Ξεκινώντας από τα σοφά λόγια του Allan Watts, προσπαθώ να διατηρήσω μία ικανοποιητική ισορροπία ανάμεσα στην γνώμη των άλλων ως μία πηγή πληροφοριών αλλά και στην αντίληψη που έχω εγώ για τον εαυτό μου.

Πυρηνικές στην κοσμοπρακτική μου, είναι οι παρακάτω πεποιθήσεις-αξιώματα του NLP, τις οποίες αν τις υιοθετήσουμε, ισχυροποιούμαστε μέσα μας και αποκτούμε τον έλεγχο της αυτοπεποίθησής μας!

Μέσα μας έχουμε όλοι, όλα όσα χρειαζόμαστε για να πετύχουμε! – Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με τους ίδιους εσωτερικούς πόρους, για να πετύχουν ότι επιθυμούν στη ζωή τους. Τέτοιοι εσωτερική πόροι είναι η χαρά, η δημιουργικότητα, η ψυχραιμία, η φαντασία κλπ και φυσικά η Αυτοπεποίθηση! Η διαφορά που κάνει τη διαφορά, είναι ότι κάποιοι αποφασίζουν να το πιστέψουν ότι την έχουν και κάποιοι όχι! Η απόφαση είναι δική σας!

Δεν υπάρχει αποτυχία παρά μόνο ανατροφοδότηση! – Θα έχετε ακούσει ότι για να γίνει κάποιος επιτυχημένος, θα πρέπει να αποτύχει πολύ και η φράση αυτή αποδίδεται στον μεγάλο μπασκετμπολίστα Michael Jordan. Κάντε αγαπημένη σας συνήθεια το να κάνετε λάθη! Δίχως αυτά δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης μάθηση.

Ένα λάθος το οποίο αναλύεται προσφέροντας τα διδάγματά του, είναι απείρως πολυτιμότερο από μία επιτυχία, που ίσως μας οδηγήσει να επαναπαυτούμε στις δάφνες της! Η ανατροφοδότηση είναι το γνωστό σε όλους feedback! Για μία προσέγγιση για το πως θα μπορούσε να δοθεί ένα σωστό και αποτελεσματικό feedback, ρίξτε μία ματιά σε παλιότερο μου άρθρο εδώ.

Είμαστε οι κύριοι του μυαλού μας και δημιουργούμε την πραγματικότητά μας! – Θυμάστε το γνωστό δίλλημα  για το αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο? Οι σκέψεις που επιλέγουμε να κάνουμε για τη ζωή μας καθορίζουν το αποτέλεσμα μας σε αυτή. Επιλέγοντας να πιστεύουμε ότι μπορούμε και δρώντας για αυτό, στο τέλος θα πετύχουμε έστω αν όχι ακριβώς αυτό αλλά κάτι πολύ κοντά …ακόμα και παραπάνω. Οι σκέψεις μας, είμαστε εμείς!

Κάθε απόφαση τη στιγμή που πάρθηκε, ήταν η καλύτερη δυνατή! – Στη ζωή μας θα λάβουμε εκατομμύρια αποφάσεις. Κάποιες από αυτές θα έχουν καλή κατάληξη και κάποιες θα έχουν ακόμα και καταστροφικά αποτελέσματα και είναι οκ. Δεν χρειάζεται να αφήνουμε μία κακή απόφαση να μας κατατρέχει για όλη μας τη ζωή, διότι τότε που πάρθηκε ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε, διότι αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο θα το είχαμε κάνει!

Η παρατήρηση των αποτελεσμάτων και η ανατροφοδότηση των διδαγμάτων, είναι ο τρόπος για να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις.

Οι άνθρωποι δεν είναι η συμπεριφορά τους! – Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές τις φράσεις ή και παρόμοιες : «αυτός είναι κακός άνθρωπος!» ή «αυτός είναι ανόητος!». Πολύ πιθανόν και να έχετε γίνει και οι ίδιοι αποδέκτες τέτοιων σχολίων κάποια φορά που φερθήκατε ανόητα ή με θυμό. Μάλιστα ίσως και εσείς οι ίδιοι, να χαρακτηρίσατε τον εαυτό σας με κάποια από τις παραπάνω εκφράσεις!

Είναι διαφορετικό να λέμε στον εαυτό μας (και στους άλλους) «είσαι Χ» και διαφορετικό να λέμε ότι «είχα τη συμπεριφορά Χ»! Στην πρώτη περίπτωση μία και μόνη περίπτωση που συμπεριφερθήκαμε με τον Χ τρόπο γίνεται καθολική και μας χαρακτηρίζει σαν ταμπέλα, μειώνοντας την αυτοπεποίθησή μας, ενώ με τον δεύτερο τρόπο το γεγονός μένει στην πραγματική του διάσταση … απλά μία κακή μέρα που όλοι δικαιούμαστε να έχουμε!

 Η αυτοπεποίθηση είναι μία απόφαση. Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση, ρωτήστε τον εαυτό σας μία σύντομη ερώτηση:

Πότε το αποφάσισες να μην έχεις αυτοπεποίθηση?

 Αφουγκραζόμενοι την απάντηση που θα αναδυθεί, πηγαίντε πίσω στο χρόνο νοερά σε εκείνη ακριβώς τη στιγμή που το αποφασίσατε και αλλάξτε την απόφαση!

 

* Γράφτηκε απο Παναγιωτης Μπαρμπαρήγος Coach- NLP Master Practitioner - Entrepreneur - Home Cook
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ