Η ηλιθιότητα σου μουδιάζει τον εγκέφαλο – Εντελώς «μ…κία» λέει η διευθύντρια του Κασόγκι για την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας

Διεθνείς αντιδράσεις  για την ανακοίνωση του Ριάντ

Η παραδοχή του Ριάντ πως ο δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη αλλά λόγω «αψιμαχίας» κι αφού αντάλλαξε «γροθιές» με ανθρώπους που «συνάντησε» μέσα στο κτήριο, έχει προκαλέσει σωρεία διεθνών αντιδράσεων.

Η πρώην διευθύντρια του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Washington Post χαρακτήρισε την εξήγηση του Ριάντ για τον θάνατό του «εντελώς μ…κία».

Η Κάρεν Ατία έγραψε στο Twitter ότι «θύμωσα ξανά για μία ακόμη φορά» μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες εισαγγελείς, «προέκυψε μια διαφωνία μεταξύ εκείνου (του Κασόγκι) και αυτών με τους οποίους συναντήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, η οποία οδήγησε σε ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων με αποτέλεσμα τον θάνατό του», όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

«Αυτό που με ενοχλεί στην ανακοίνωση είναι η χρήση της γλώσσας που υπονοεί ότι ήταν ατύχημα. Ο Τζαμάλ δεν "πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά". Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή», τόνισε η Ατία.

«Ο Κασόγκι ήταν ένας 60χρονος άνδρας. Τι είδους ίση "μάχη" θα μπορούσε να δώσει εναντίον 15 ανδρών; Και ποιος φέρνει μαζί του ένα πριόνι για κόκαλα σε μια "συζήτηση";! Η ηλιθιότητα της σαουδαραβικής εξήγησης σου μουδιάζει τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Η διευθύντρια του Κασόγκι χαρακτήρισε επίσης την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας «προσβλητική», προτού θέσει μια σειρά από ερωτήματα: «Τι συνέβη στο πτώμα; Γιατί οι αξιωματούχοι είπαν ψέματα και δήλωσαν ότι έφυγε από το προξενείο; Τι στοιχεία έχουν για να στηρίξουν το γεγονός ότι υπήρξε καυγάς;».

Νωρίτερα η Ατία είχε αναρτήσει μήνυμα στο Twitter του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ο οποίος φάνηκε να αμφιβάλει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση.

«Πρώτα μας λένε ότι ο Κασόγκι έφυγε από το προξενείο και υπήρξε πλήρης διάψευση για οποιαδήποτε εμπλοκή των Σαουδαράβων. Τώρα ξεσπά ένας καυγάς και σκοτώνεται στο προξενείο, όλα χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο πρίγκιπας διάδοχος», έγραψε ο Γκράχαμ.

Η Ατία πρόσθεσε: «Και πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν γνώριζε τίποτα, αν και εμπλέκεται ο άνθρωπος που είναι το δεξί του χέρι και μια ομάδα 15 ατόμων πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο και εισήλθε σε προξενείο σε ξένη χώρα για να τα κάνει όλα αυτά;».

«Δημοσιογράφοι και πληροφοριοδότες: έχει έρθει η ώρα να αναλάβετε και να βρείτε την αλήθεια για το τι συνέβη στον Κασόγκι», κατέληξε η Ατία.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί αξιόπιστη την εξήγηση που έδωσαν οι σαουδαραβικές αρχές για το θάνατο του δημοσιογράφου της Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απάντησε θετικά, χαρακτηρίζοντας ένα «σπουδαίο πρώτο βήμα» την ανακοίνωση του Ριάντ και τη σύλληψη προσώπων. Τόνισε δε, πως ανυπομονεί να συζητήσει ξανά με τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν την υπόθεση, διαβεβαιώνοντας πως δεν πιστεύει ότι οι Σαουδάραβες ηγέτες του είπαν ψέματα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επανέλαβε πως δεν θέλει να επιβληθούν αντίποινα στο Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι που θα οδηγήσουν στην ακύρωση πωλήσεων όπλων και άλλων επενδύσεων, διότι, όπως έκρινε, αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια ακόμη και «600.000 θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, πάντως, Αμερικανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι αντέδρασαν με έντονη επιφύλαξη και δυσπιστία μετά την ανακοίνωση των αρχών της Σαουδικής Αραβίας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ