1 στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας θα τραυλίζει & 1 στα 100 θα συνεχίσει και στην ενήλικη ζωή

Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας θα εμφανίσει συμπτώματα τραυλισμού και ένα στα εκατό θα συνεχίσει να τραυλίζει στη σχολική ηλικία και στην ενήλικη ζωή του.

Η άμεση διερεύνηση της  δυσκολίας στη ροή, από εξειδικευμένο λογοθεραπευτή και η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει τον τραυλισμό να γίνει χρόνιος.

Ακόμα και σήμερα πεποίθηση πολλών ενήλικων που τραυλίζουν είναι, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τον τραυλισμό τους. Από τη στιγμή που ο τραυλισμός γίνει χρόνιος, δεν υπάρχει θεραπεία με την έννοια της ίασης.

Ωστόσο, ο ενήλικος και ο έφηβος που τραυλίζει μπορεί να μειώσει την ένταση και τη συχνότητα των στιγμών του τραυλισμού, να αλλάξει την ομιλία του σε έναν εύκολο και αποδεκτό τρόπο ομιλίας και να μειώσει στο ελάχιστο τις λειτουργικές συνέπειες που μπορεί να έχει ο τραυλισμός στη ζωή του.

Σαν αποτέλεσμα της Θεραπείας, τα πρόσωπα που τραυλίζουν ενδυναμώνονται και αναδομούν τον επικοινωνιακό τους ρόλο. Ως εκ τούτου, αλλάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού είναι το μόνο εξειδικευμένο κέντρο για την θεραπεία του τραυλισμού στην Ελλάδα.

Είναι μέλος του ECSF (European Clinical Specialization in Fluency Disorders) και παρέχει εξειδικευμένα θεραπευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενηλίκους καθώς και προγράμματα εποπτείας και εκπαίδευσης άλλων λογοθεραπευτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ