Πώς πέρασε την πρώτη νύχτα στον Κορυδαλλό το ζεύγος Παπαντωνίου: Η κατάθεση-φαρμάκι πολιτικού μηχανικού τους οδήγησε στη φυλακή

Πώς σχολίασαν την απόφαση τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου κι η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για τρεις λόγους κατά κύριο λόγο και μετήχθησαν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο πρώην υπουργός κρατείται στην πτέρυγα που ανήκουν τα κελιά των μελών της «17 Νοέμβρη».

Θα προαυλίζεται καθημερινά από τις 08:00 έως τις 12:30.

Η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, βρίσκεται σε κελί των γυναικείων φυλακών, μαζί με άλλες δέκα συγκρατούμενές της.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μια φίλη της την επισκέφθηκε στη φυλακή και της έφερε προσωπικά αντικείμενα.

Η κατάθεση που τους οδήγησε στον Κορυδαλλό

Ένας πολιτικός μηχανικός, φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου, φαίνεται πως τη διετία 2002-03 παρέλαβε μεγάλα ποσά -ύψους €2,5 εκατ.- σε κίτρινους φακέλους στο σπίτι του υπουργού στην Κηφισιά.

Ύστερα, τα «έσπαγε» σε μικρότερα ποσά και κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Όπως είπε στους ανακριτές, πίστευε ότι τα χρήματα προέρχονται «από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου» ενώ επεσήμανε πως ο ίδιος δεν έχει λάβει καμία απολύτως αμοιβή, διότι επρόκειτο περί μίας εξυπηρέτησης σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε.

Ο εν λόγω πολιτικός μηχανικός αφέθηκε ελεύθερος με τον περιορισμό απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγύησης €500.000.

Γερμανικά ΜΜΕ: «Δεν μπορούσε να εξηγήσει πού βρήκε τα χρήματα»

«Λόγω ενδείξεων ότι έλαβε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα, η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε προφυλακιστέο τον πρώην έλληνα υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση η δικαιοσύνη εντόπισε σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού 2,8 εκ. ελβετικά φράγκα (2,45 εκ. ευρώ)».

«Ο υπουργός», όπως προστίθεται, «δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Η δικαιοσύνη εκτιμά ότι πρόκειται για μίζες που σχετίζονται με την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού», τονίζεται χαρακτηριστικά

Στην εφημερίδα «Handelsblatt» για το ίδιο θέμα αναφέρεται ότι «ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός αρνείται τις κατηγορίες. Μετά την απόφαση της δικαιοσύνης δήλωσε στους ρεπόρτερ ότι η δίωξή του έχει πολιτική σκοπιμότητα.

Την ίδια ώρα προφυλακίστηκε και η σύζυγος του υπουργού αφού -σύμφωνα με την Deutsche Welle- το ζευγάρι διατηρούσε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Εάν και πότε θα γίνει δίκη παραμένει άγνωστο. Σε περίπτωση καταδίκης πάντως, ο Παπαντωνίου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 ετών».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ