11 νεκροί από το μακελειό στις ΗΠΑ - Ο νεοναζί φώναζε: "Εβραίοι θα σας σκοτώσω" - 29 κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον δράστη της σφαγής (φώτο-βίντεο)

Όλες οι αμερικανικές σημαίες - στον Λευκό Οίκο, στα δημόσια κτήρια, στα στρατόπεδα, στις ναυτικές βάσεις και στα πολεμικά πλοία - θα κυματίζουν μεσίστιες έως την 31η Οκτωβρίου για την απότιση φόρου «τιμής» στα θύματα, ορίζει η διαταγή του προέδρου Τραμπ.

Μεγάλη σφαγή στις ΗΠΑ. Η πιο πολύνεκρη  αντισημιτική επίθεση των τελευταίων ετών εγινε εχθες  σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ, στα βορειοανατολικά της Πενσιλβάνια, με δραστη εναν 46χρονο άνδρα ο οποιος δολοφονησε 11 πιστους και τραυματισε 6.

Ο Ρόμπερτ Μπάουερς, όπως τον κατονόμασαν οι αμερικανικές αρχές, εισέβαλε στη συναγωγή Tree of Life («Το Δέντρο της Ζωής») περί τις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και κραύγασε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» πριν ανοίξει πυρ, εν μέσω μιας τελετής εορτασμού για τη γέννηση ενός παιδιού.

«Η τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη όταν άκουσα έναν δυνατό ήχο στην είσοδο», αφηγήθηκε ένα μέλος της συναγωγής, ο Στίβεν Ουάις, στην εφημερίδα Tribune Review. «Αντιλήφθηκα πως επρόκειτο για τους κρότους ενός πυροβόλου όπλου», πρόσθεσε ο 60χρονος πιστός, προσθέτοντας πως έτρεξε να φύγει αμέσως.

 

 

Πέρα από τους 11 νεκρούς, οι αρχές έκαναν λόγο για έξι τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους είναι αστυνομικοί. Δεν συγκαταλέγονται παιδιά στα θύματα.

Η αμερικανοεβραϊκή οργάνωση Σύνδεσμος κατά της Δυσφήμισης (Anti-Defamation League, ADL), η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού, τόνισε πως πρόκειται για την «πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ». «Πιθανόν», έσπευσε να διευκρινίσει ο διευθυντής του ADL, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης κατηγορείται για 29 κακουργήματα . Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι με βάση το κατηγορητήριο, στον ένοπλο δράστη Ρόμπερτ Μπάουερ απαγγέλθηκαν 11 κατηγορίες για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και 11 κατηγορίες για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για τη δυτική περιφέρεια της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπου βρίσκεται η πόλη Πίτσμπουργκ.

Η εσχάτη των ποινών

Στον τόπο της τραγωδίας, αγρυπνίες και άλλες εκδηλώσεις πένθους και απότισης φόρου τιμής στα θύματα έγιναν κοντά στη συναγωγή. Συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι του Πίτσμπεργκ με κεριά στα χέρια, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στον Ρόμπερτ Μπάουερς θα απαγγελθούν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για αντισημιτικά εγκλήματα που επισύρουν την ποινή του θανάτου, γνωστοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), πιστεύεται ότι ο δράστης ενήργησε μόνος.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στην επιχείρηση για τη σύλληψη του δράστη της σφαγής, που ήταν εφοδιασμένος με ένα τουφέκι εφόδου και τρία πιστόλια, σύμφωνα με τις αρχές. Τραυματισμένος, συνελήφθη και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

«Η σκηνή είναι φρικιαστική στο εσωτερικό» της συναγωγής, είπε μπροστά στις κάμερες ο Ουέντελ Χίσριτς, διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπεργκ, εμφανώς ταραγμένος.

«Είναι ένας από τους χειρότερους τόπους εγκλήματος στους οποίους έχω πάει, κι έχω πάει σε τόπους αεροπορικών δυστυχημάτων», πρόσθεσε.

Η συναγωγή Δέντρο της Ζωής ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια στο Πίτσμπεργκ. Βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπάει η καρδιά της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας σε αυτό το αστικό κέντρο της Πενσιλβάνιας.

«Είμαι απλά συντετριμμένος.  Αυτό δεν έπρεπε να έχει γίνει, τελεία. Δεν έπρεπε να γίνει μέσα σε μια συναγωγή», δήλωσε στο CNNi ο Τζεφ Φίνκελσταϊν, πρόεδρος της συνομοσπονδίας των εβραϊκών οργανώσεων του Πίτσμπεργκ και των περιχώρων της πόλης.

Διέθετε λογαριασμό στο Gab

Ο ένοπλος έχει γεννηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 1972, με ακραίες απόψεις περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, ενώ διέθετε  λογαριασμό στο Gab, μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ακροδεξιούς εξτρεμιστές και νεοναζί.

Μάλιστα, στην περιγραφή του προφίλ του στο μέσο αποκαλεί τους Εβραίους παιδιά του Σατανά , ενώ έχει αναρτήσει μηνύματα αντισημιτικού περιεχομένου. 

Λίγο πριν εξαπολύσει την φρικαλέα επίθεσή του, ο Μπάουερς είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Gab ότι «δεν μπορεί να κάθεται να βλέπει το λαό του να σφαγιάζεται. Γ... τις απόψεις σας, έρχομαι».

Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που εγγράφθηκε στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία περίστροφα τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του από glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσιλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή ακόμα κι αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

 

Μεσίστιες οι αμερικανικές σημαίες έως την 31η Οκτωβρίου

Ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ διέταξε το βράδυ του Σαββάτου οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου μετά την αντισημιτική επίθεση σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ (Πολιτεία Πενσιλβάνια, βορειοανατολικά), στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

 

 

Όλες οι αμερικανικές σημαίες - στον Λευκό Οίκο, στα δημόσια κτήρια, στα στρατόπεδα, στις ναυτικές βάσεις και στα πολεμικά πλοία - θα κυματίζουν μεσίστιες έως την 31η Οκτωβρίου για την απότιση φόρου «τιμής» στα θύματα, ορίζει η διαταγή του προέδρου Τραμπ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ