Νεκρός ο Έλληνας ομογενής που σήκωσε την ελληνική σημαία στο Αργυρόκαστρο- Ζητά εξηγήσεις το ΥΠΕΞ (φώτο -Βίντεο)

Είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυροβολισμών 

Ο 35χρονος ομογενής  Κωνσταντίνος Κατσίφας με καταγωγή από τα Ιωάννινα  έπεσε νεκρός από τα πυρά των ανδρών της επίλεκτης ομάδας των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας, RENEA, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Είχαν προηγηθεί καταδίωξη και πυροβολισμοί αφού ύψωσε την ελληνική σημαία στο χωριό Βουλιαράτι κοντά στο Αργυρόκαστρο . Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Όπως κάθε χρόνο, οι κάτοικοι στα χωριά της ελληνικής μειονότητας βάζουν σημαίες στα σπίτια και τους δρόμους. Έτσι έγινε και στο χωριό Βουλιαράτι, κοντά στο Αργυρόκαστρο.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ύψωσε την ελληνική στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων. Όμως Αλβανοί αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και επιχείρησαν, σύμφωνα με το himara.gr, να κατεβάσουν την ελληνική σημαία.

Σύμφωνα με αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης ο ομογενής πυροβόλησε κατά των Ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας και στη συνέχεια διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη.

Έπειτα, ο άνδρας αναζητούνταν από την αλβανική αστυνομία, ενώ οι Αρχές του Αργυρόκαστρου ζήτησαν και τη συμβολή των  ειδικών δυνάμεων "Rinea". Στις έρευνες συμμετείχε και ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή από τα Τίρανα.

«Οι δυνάμεις της RENEA τον κάλεσαν να παραδοθεί αλλά ο Κατσιφάς δεν απάντησε στις πολλές εκκλήσεις της αστυνομίας", αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας ομογενής «άνοιξε πυρ και έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών. Οι άνδρες της RENEA απάντησαν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στα πυρά.Το αποτέλεσμα  ήταν ο ομογενής να δεχθεί   μια σφαίρα στο κεφάλι και άλλη μια στο θώρακα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ μεταφέρουν και τα τελευταία λόγια του 35χρονου. Και αυτά φέρονται να ήταν «Ζήτω η Ελλάδα».

 

ΥΠΕΞ: Αναμένουμε εξηγήσεις

Την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνστσντίνος Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας, αναμένει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο Καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής» και καταλήγει: Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ