Σοφία Λόρεν: Οι έρωτες, τα πάθη και η αγάπη της για το... ποδόσφαιρο

Πήρε το όνομα τα ‘’μάτια του σινεμά’’ εξαιτίας του σαγηνευτικού της βλέμματος.

Για πάρα πολλά χρόνια εκδότες και πονηροί συγγραφείς την είχαν προσεγγίσει για να καταγράψουν την πολυτάραχη ζωή της. Εκείνη, όμως, αρνιόταν πεισματικά θέλοντας να κρατήσει τη ζωή της σε μια αχλή μυστηρίου και μύθου.

Η ανεπιτήδευτη ντίβα του ιταλικού σινεμά, Σοφία Λόρεν έζησε και ζει μια πολυτάραχη και γεμάτη ζωή.

Γεννήθηκε στην "αιώνια πόλη", στις 20/9 του 1934. Ο πατέρας της, Riccardo Scicolone έλεγε πως ήταν αρχιτέκτονας. Στην πραγματικότητα, ήταν ξεπεσμένος αριστοκράτης. Περνούσε τη μέρα του όπου υπήρχαν ηθοποιοί. Φλέρταρε με όλες, στατιστικά... "έριχνε" κάποιες. Η μητέρα της Sophia, Romilda Villani ήταν ένα από τα "θύματά" του. Έμοιαζε τόσο στην Greta Garbo, που στα 17 της είχε κερδίσει σχετικό διαγωνισμό των MGM Studios. Το δώρο ήταν ένα ταξίδι στο Hollywood και το "ντουμπλάρισμα" της Σουηδής καλλονής.

Αρνήθηκε "γιατί δεν την άφησαν οι γονείς της -επειδή ήταν πολύ μικρή- και αν πήγαινε, θα τη δολοφονούσαν", εξήγησε χρόνια μετά η κόρη της. Μετά τη γέννηση της κόρης τους, το ζευγάρι χώρισε. Οι γονείς της απέκτησαν και μια δεύτερη κόρη, τη Μαρία, το 1938. Ο Ρικάρντο αρνήθηκε να παντρευτεί τη Ρομίλντα, αφήνοντάς τη χωρίς υποστήριξη.

Η Romilda πήρε την κόρη της και πήγαν στη γενέτειρά της, το Pozzuoli της Νάπολης. Πόλη που σε κάποιους τουριστικούς οδηγούς αναφερόταν ως "η πιο βρώμικη της Ιταλίας" και είχε για κατοίκους ψαράδες και εργάτες στην παραγωγή πολεμοφοδίων. Για τον... πρώην της, είχε πει "αυτό το γουρούνι ήταν ελεύθερος να με παντρευτεί. Αντ' αυτού, με παράτησε και παντρεύτηκε άλλη γυναίκα".

Σε ηλικία 14 ετών η Λόρεν συμμετείχε στο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Ιταλία και παρότι δεν κέρδισε, αναδείχθηκε σε μία από τις πρώτες. Αυτό που της στέρησε τη νίκη ήταν το ότι για την εποχή εκείνη, θεωρήθηκε πολύ προκλητική για να επιλεγεί ως η πιο όμορφη κοπέλα. Παρόλα αυτά της απονεμήθηκε ο τίτλος της "Miss Eleganza 1950".

Αργότερα ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής και επιλέχθηκε ως κομπάρσα στην ταινία Κβο Βάντις, αφετηρία στην κινηματογραφική της καριέρα. Τελικά άλλαξε το όνομά της σε Σοφία Λόρεν.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, το αστέρι της Λόρεν στο Χόλιγουντ άρχισε να λάμπει με ταινίες όπως αυτές του 1957: Το παιδί και το δελφίνι (Boy on a Dolphin) και Υπερηφάνια και πάθος (The Pride and the Passion), στο οποίο συμπρωταγωνίστησε με τον Φρανκ Σινάτρα και τον Κάρι Γκραντ.

Η ίδια δέχτηκε έντονο φλερτ τόσο από τον Γκραντ όσο και από τον ηθοποιό Κάρλο Πόντι. Μολονότι από μαθήτρια ήταν ερωτευμένη με τον -κατά 30 χρόνια μεγαλύτερο της- Grant, διάλεξε τον Ponti, ο οποίος είχε δυο φορές την ηλικία της και... το μισό ύψος από εκείνη. Όταν εκείνη "έκλεισε" τα 19, έγιναν εραστές. "Μόλις τον γνώρισα, ένιωσα πως ήμουν σπίτι. Αναρωτήθηκα γιατί νιώθω έτσι. Ήταν γιατί τον εμπιστεύτηκα από την πρώτη στιγμή. Ήμουν μικρή και τότε δεν ήταν τα πράγματα όπως τώρα. Πέρασαν μήνες για να βρεθούμε ως ζευγάρι, αλλά με είχε κάνει να αισθανθώ αυτοπεποίθηση".

 Της έμαθε πολλά. "Μια μέρα μου αγόρασε ένα κοστούμι και μου είπε "θα φοράς πάντα κοστούμια, γιατί σου πάνε πάρα πολύ. Αναδεικνύουν τη λεπτή και φιλήδονη φιγούρα σου". Είχα κόψει τα μαλλιά μου για να μοιάσω σε μια επιτυχημένη ηθοποιό της εποχής -στη Lucia Bose- και το σχόλιο του ήταν "να έχεις πάντα μακριά μαλλιά. Κάθε φορά που έκανα κάτι που του άρεσε, σχολίαζε "να το κάνεις πάντα αυτό". Μου έδινε ώθηση, ήταν προστατευτικός, εξαφάνιζε τις ανασφάλειες μου. Ήξερα ότι θα με φροντίσει, πως θα μου προσφέρει ό,τι κανείς άλλος".

Ενώ ο Κάρλο Πόντι ήταν στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1957, έβαλε δικηγόρους να του βγάλουν το διαζύγιό του στο Μεξικό από την τότε σύζυγό του Τζουλιάνα και ένα πιστοποιητικό του γάμου του με τη Λόρεν. Η Ιταλία όμως δεν αναγνώριζε τα διαζύγια εκείνη την εποχή και το 1962 το ζευγάρι ακύρωσε τον γάμο του ώστε να αποφύγει την καταδίκη για διγαμία. Μετά από αυτό, ο Πόντι πρότεινε στη Τζουλιάνα να μετακομίσουν οι τρεις τους στη Γαλλία, όπου επιτρέπονταν τα διαζύγια, και να γίνουν Γάλλοι πολίτες. Το 1965 η Τζουλιάνα Πόντι χώρισε τον άντρα της, επιτρέποντας στον Πόντι να παντρευτεί τη Λόρεν το 1966 με πολιτικό γάμο στις Σέβρες.

Με τον Πόντι απέκτησε δυο γιους, τον Κάρλο Πόντι Τζούνιορ και τον Εντοάρντο Πόντι. Ο τελευταίος παντρεύτηκε την ηθοποιό Σάσα Αλεξάντερ στη Γενεύη της Ελβετίας και απέκτησαν μαζί μια κόρη, τη Λουτσία Σοφία (γ. 12 Μαϊου 2006).

Μετά τον θάνατο του Κάρλο Πόντι, του συζύγου της και διάσημου παραγωγού, το 2007, η Λόρεν κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις. Γι' αυτό και συζητήθηκε τόσο πολύ η παρουσία της στο Φεστιβάλ των Καννών, έπειτα από αρκετά χρόνια.

Η Λόρεν είναι φανατική οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νάπολης. Το Μάιο του 2007, όταν η ομάδα της ήταν τρίτη στη Β' Εθνική, δήλωσε στην αθλητική ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport πως θα έκανε στριπτίζ αν η ομάδα της κατάφερνε να ανέβει την Α' Εθνική τη σεζόν 2007-08. "Οι οπαδοί έχουν τόσο πάθος, η πόλη αξίζει τον προβιβασμό", είπε η Λόρεν. Αν και η ομάδα πέτυχε τον προβιβασμό της στην Α' Εθνική στις 10 Ιουνίου 2007, η Λόρεν δεν έκανε στριπτίζ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ