Συντάξεις: Αρχίζει η συζήτηση με στόχο τη μη περικοπή τους - Τι θα πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σημερινό Eurogroup

Τι σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Μπορεί στο σημερινό (05/11) Eurogroup το κυρίαρχο θέμα να είναι οι προϋπολογισμοί των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και δη αυτός της Ιταλίας, αλλά στο περιθώριό του θα συζητηθεί κι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στη διάταξη της συνεδρίασης: «Το Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της εν εξελίξει αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το 2019». Εντούτοις, είναι βέβαιο ότι θα εξεταστούν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από την πρόσφατη ΔΕΘ χωρίς, όμως, να ληφθούν αποφάσεις και δίχως να γίνουν δηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα. Επίσης, θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να λάβουν την τελική απόφαση για τις συντάξεις σε έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου κι όχι στις 3 Δεκεμβρίου.

Εκείνο που προβληματίζει τους δανειστές είναι τα σημάδια φορολογικής κόπωσης που εντοπίζονται στα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο. Έτσι, αν και από την κυβέρνηση θέλουν να καταθέσουν το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, ίσως αυτό να μην γίνει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ