Vintage story: Πως εξαφανίστηκε το 1925 ο πραγματικός Ιντιάνα Τζόουνς με το γιο του στα βάθη του Αμαζονίου αναζητώντας την ''χαμένη πόλη Z''

Ο γνωστός στις μέρες μας χαρακτήρας του Indiana Jones βασίστηκε στις περιπέτειες του Fawcett ο οποίος εξαφανίστηκε με το γιο του το 1925.

Το 1925, ο Άγγλος Συνταγματάρχης, γεωγράφος, χαρτογράφος, αρχαιολόγος και εξερευνητής Percy Fawcett, συνοδευόμενος από τον γιο του Jack και από τον φίλο του Raleigh Rimmell, είχαν αναχωρήσει για μια επικίνδυνη αποστολή, με σκοπό την εξερεύνηση των άγνωστων περιοχών της κοιλάδας του Αμαζονίου και τον εντοπισμό της Χαμένης Πόλης Ζ.

Ο Φόσετ ήταν ένας από τους σούπερσταρ του 20ου αιώνα στην Βρετανία, εξερευνητής και πιθανότατα εμπνευστής του ήρωα Ιντιάνα Τζόουνς. Έκανε πολλές αποστολές και εξερεύνησε τον Αμαζόνιο για τον οποίο διατηρούσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο συνταγματάρχης Πέρσυ Χάρισον Φόσετ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1867 και ήταν ένας διάσημος βρετανός εξερευνητής του οποίου οι θρυλικές περιπέτειες γοήτευαν τον κόσμο. Ο Φόσετ υπήρξε αξιωματικός του στρατού και ένας από τους τελευταίους εξερευνητές που κινούταν σε αχαρτογράφητα μέρη έχοντας για βοήθεια μόνο μία πυξίδα και ένα μαχαίρι. Ζούσε για πολλά χρόνια στην άγρια φύση χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο παρά μόνο με τις ντόπιες φυλές που δεν είχαν δει ποτέ μέχρι τότε λευκό άντρα....

Αν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να επιβιώσει σ' αυτήν την εξαντλητική περιπέτεια στο ταξίδι του Αμαζονιόυ, αυτός ήταν ο Φόσετ. Είχε υπηρετήσει στον βρετανικό στρατό στη Σρι Λάνκα, διείσδυσε ως κατάσκοπος το Μαρόκο και πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είχε επισκεφτεί τον Αμαζόνιο κάμποσες φορές, χαρτογραφώντας την περιοχή και είχε επαφή με τους εχθρικούς ιθαγενείς. Ήταν φίλος του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και το Ο Χαμένος Κόσμος (The Lost World) βασίστηκε στις περιπέτειές του.

Το 1925, χρηματοδοτούμενος από μια ομάδα χρηματοδοτών με έδρα το Λονδίνο, που ονομαζόταν το Γάντι (the Glove), ο Φόσετ επέστρεψε στη Βραζιλία με τον μεγαλύτερο γιο του Τζακ (Jack) και έναν φίλο του, για μια διερευνητική αποστολή. Είχε μελετήσει τους αρχαίους θρύλους και τα ιστορικά αρχεία και ήταν πεπεισμένος ότι μια χαμένη πόλη υπήρχε κάπου στην περιοχή Μάτου Γκρόσου (Mato Grosso), μια πόλη της οποίας ο Φόσετ έδωσε το όνομα Ζ. Ο Φόσετ, άφησε πίσω του οδηγίες, λέγοντας ότι αν η αποστολή δεν επέστρεφε, να μην σταλεί αποστολή διάσωσης, ούτως ώστε να μην υποστούν και οι διασώστες την ίδια μοίρα.

Η τελευταία του αποστολή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1925 και, τον Απρίλιο, ήταν, μαζί με δύο οδηγούς, στην ζούγκλα. Στις 29 Μαΐου, έφτασαν στο σημείο που ο Φόσετ είχε στρατοπεδεύσει και παλαιότερα σε μια προηγούμενη αποστολή. Έστειλαν τους οδηγούς πίσω, με ένα γράμμα και μια προειδοποίηση ότι κανείς δε θα μάθει ξανά νέα τους μέχρι να βγουν από την ζούγκλα του Αμαζονίου.

Για την λεγόμενη πόλη Ζ, ο Fawcett είχε μια συγκεκριμένη ιδέα για το πως έμοιαζε η πόλη. Σε επιστολή του προς τον γιο του Brian, ο Fawcett έγραψε:

«Περιμένω τα ερείπια να είναι μονολιθικού χαρακτήρα, αρχαιότερα από τις αρχαιότερες αιγυπτιακές ανακαλύψεις. Κρίνοντας από τις επιγραφές που βρέθηκαν σε πολλά μέρη της Βραζιλίας, οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν μια αλφαβητική γραφή συγγενική με πολλές αρχαίες ευρωπαϊκές και ασιατικές γραφές. Υπάρχουν φήμες, επίσης, για μια παράξενη πηγή φωτός στα κτίρια, ένα φαινόμενο που γέμιζε με τρόμο τους ιθαγενείς Ινδιάνους που ισχυρίστηκαν ότι το έχουν δει.

Η κεντρική θέση που εγώ αποκαλώ "Ζ" -τον κύριο στόχο μας- είναι σε μια κοιλάδα που καλύπτεται από ψηλά βουνά. Η κοιλάδα είναι περίπου 16 χλμ πλάτος, και η πόλη είναι σε ένα ύψωμα στο μέσον της κοιλάδας, πέτρινος δρόμος οδηγεί σ'αυτήν. Τα σπίτια είναι χαμηλά και χωρίς παράθυρα, και υπάρχει ένας ναός πυραμιδικός. Οι κάτοικοι του τόπου είναι αρκετά πολυάριθμοι, έχουν οικόσιτα ζώα, και έχουν αναπτύξει ορυχεία στους γύρω λόφους. Όχι πολύ μακριά είναι μια δεύτερη πόλη, αλλά οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι κατώτερης τάξης σε σχέση με αυτούς της «Ζ», μακρύτερα προς τα νότια είναι μια άλλη μεγάλη πόλη, είναι μισό θαμμένη και κατεστραμμένη ολοσχερώς».

Αυτή ήταν και η τελευταία επικοινωνία του, καθώς μετά τα ίχνη του χάθηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ μέχρι και σήμερα πιστεύεται πως τοπικές φυλές των Ινδιάνων τους σκότωσαν.

Φυσικά άλλο ένα σενάριο είναι να τους ‘’έφαγε΄΄ η ίδια η ζούγκλα και να πέθαναν από αρρώστιες, δηλητηριώδη φυτά και σαρκοβόρα ζώα, ενώ δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να φαγώθηκαν από κανίβαλους.

Από το 1928, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του Φόσετ και των νεαρών συντρόφων του. Κανείς δεν μπόρεσε να βρει κάποια σοβαρή ένδειξη για το τι τους συνέβη.

Το 2004 όμως, φέρεται να ήρθαν στο φως νέες πληροφορίες από την εξέταση ιδιωτικών εγγράφων του Φόσετ που βοήθησαν στο να δημιουργηθεί μια παράξενη θεωρία για τη μοίρα του: ο σκηνοθέτης της τηλεόρασης και του θεάτρου Misha Williams υποστήριξε ότι έχει βρει αποδείξεις ότι ο Φόσετ δεν είχε προγραμματίσει ποτέ την επιστροφή του από τον Αμαζόνιο. Αντ' αυτού, είχε την πρόθεση να δημιουργήσει τη δική του μυστική κοινότητα. Ασυνήθιστη θεωρία σίγουρα... Ο Williams είπε ότι ο Φόσετ μίλησε για ένα "μεγάλο σχέδιο", στο οποίο θα δημιουργούσε τη δική του κοινότητα επικεντρωμένη γύρω από τη λατρεία του γιου του και των μυστικιστικών ιδεών της Θεοσοφίας.

Τέλος αυτό που κατάφεραν οι ερευνητές να βρουν στα έγγραφα του είναι η επίδραση ενός μυστηριώδους θηλυκού πνεύματος-οδηγού, που δελέασε τους άνδρες στην καρδιά της ζούγκλας.

Μήπως ο ο Φόσετ εξαφανίστηκε επίτηδες; Ή μήπως κάτι τρομερό συνέβη στους τυχοδιώκτες που έψαξαν για την θρυλική Χαμένη Πόλη του Ζ;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ