Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος στην Καλιφόρνια - Στους 25 οι νεκροί - Τα πυρά του Τραμπ (φώτο-βίντεο)

Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι - Χιλιάδες σπίτια στάχτη

Στους 23 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στις φονικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνιας, μετά τον εντοπισμό 14 πτωμάτων από τις διασωστικές δυνάμεις. 

"Σήμερα, 14 περισσότερα πτώματα εντοπίστηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 23", δήλωσε ο σερίφης Κόρι Χόνια σε συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 9 νεκρούς. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 25 νεκρούς. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Καλιφόρνιας δίνουν μάχη με τις φλόγες σήμερα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις τεράστιες πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα κι έχουν μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες σπίτια.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε μια μεγάλη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Σακραμέντο, και στο θέρετρο του Μαλιμπού, στη νότια Καλιφόρνια.

Έως αυτή τη στιγμή, οι αρχές εντόπισαν τα πτώματα 9 ανθρώπων στη πόλη Πάρανταϊς, βόρεια του Σακραμέντο. Περίπου 100 άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με το Wlox

Από την Πέμπτη το πρωί, περισσότερα από 6.700 κτίρια, η πλειονότητα των οποίων κατοικίες, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά "Camp Fire", την πλέον καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι το χειρότερο σενάριο. Ένα σενάριο το οποίο φοβόμασταν εδώ και καιρό ότι θα συμβεί» δήλωσε ο Χόνια.«Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν όλοι» συμπλήρωσε ο αξιωματικός.

Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 400000 στρέμματα και μόλις το 20% της φωτιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας.

Τρεις από τους 3.200 πυροσβέστες που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο τραυματίστηκαν. Οι αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Νοτιότερα, όλη η πόλη του Μαλιμπού, όπου διαμένουν πολλές διασημότητες, έλαβε εντολή εκκένωσης εξαιτίας της "Woolsey Fire", που έχει κάψει σχεδόν 150.000 στρέμματα γης.

Πολλοί διάσημοι όπως η Κιμ Καρντάσιαν ή η Αλίσα Μιλάνο και η Λέιντι Γκάγκα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις επαύλεις τους. Ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν, τα ίχνη του οποίου έχασε για λίγο ο γιος του Τσάρλι, εντοπίστηκε, καθώς επιχειρούσε να φύγει από την περιοχή.

 

Η πυρκαγιά κατέστρεψε επίσης στούντιο γυρισμάτων που χρησιμοποιούνται για εκατοντάδες παραγωγές, όπως εκείνο της σειράς "Westworld" του HBO.

Νωρίς σήμερα, οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί στην περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο Pepperdine του Μαλιμπού, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο όπου φοιτούν 7.700 φοιτητές, πολλοί εκ των οποίων παρέμειναν οχυρωμένοι μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Οι υπεύθυνοι είπαν στους φοιτητές ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους πυροσβέστες ότι τα κτίρια του πανεπιστημίου μπορούν να αντέξουν τη φωτιά.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ορισμένοι σπουδαστές φορούν μάσκες, ενώ εκπρόσωπος του ιδρύματος τους λέει ότι θα πρέπει να «αναμένουν περισσότερο καπνό και ενδεχομένως στάχτη, ίσως να αντικρίσουν και τρομακτικές εικόνες, όπως δέντρα να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες».

Ευθείες βολές Τραμπ κατά παντός υπευθύνου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρχικά εξαπέλυσε πυρά κατά παντός υπευθύνου για «κακοδιαχείριση των δασών», προειδοποιώντας πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση αν δεν λυθεί το πρόβλημα από τις τοπικές αρχές. Ωστόσο, στη συνέχεια, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους πυρόπληκτους.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ