Ο στιγμιαίος καφές ενισχύει την πνευματική απόδοση - Πόσες κούπες πρέπει να πίνετε την ημέρα

Οι φυσιολογικές επιδράσεις της καφεΐνης δεν οδηγούν σε εξάρτηση.

Η κατανάλωση καφέ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αντίστοιχα αυξήθηκε και η πληροφόρηση γύρω από την κατανάλωση του.

Ένα συχνό ερώτημα, είναι αν ο στιγμιαίος καφές βοηθά στην εγρήγορση και την πνευματική απόδοση.

Χρόνιες ανασκοπήσεις μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ενισχύει την προσοχή  και την συγκέντρωση μας. Η διεγερτική του δράση ξεκινά μόλις 10 λεπτά  μετά την κατανάλωση του, βοηθώντας στην πνευματική εγρήγορση και τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας την προσοχή, τη διάθεση, τα αντανακλαστικά, αλλά και το χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου.

Επιπλέον, ο καφές θεωρείται ευεργετικός για τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Μελέτες συνδέουν τον καφέ με τη βελτίωση στη λήψη αποφάσεων και τη γρηγορότερη ανάκληση πληροφοριών.

Η κατανάλωση 75mg καφεΐνης (1 κούπα στιγμιαίου καφέ) κάθε τέσσερις ώρες έχει συνδεθεί με βελτίωση της διάθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα σε άτομα που νιώθουν πιο έντονη κόπωση.

Είδος Καφέ

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1mg

 

Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης έχει, σύμφωνα με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Βασίλειο Κατσίλα στο diatrofi.gr, συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ατυχήματος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μακρινής ή μονότονης οδήγησης.

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή στην προστασία από την κατάθλιψη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις νευροεπιστήμες, μέσω της χαρτογράφησης του εγκεφάλου φαίνεται  ότι οι φυσιολογικές επιδράσεις της καφεΐνης δεν οδηγούν σε εξάρτηση.

Μια πρόσφατη μετά ανάλυση έδειξε ότι μία δόση καφεΐνης 60mg προκάλεσε σαφή ενίσχυση της προσοχής, της εγρήγορσης και ψυχικής διάθεσης.

Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ μπορεί να έχει θετική επίδραση τόσο στην σωματική εγρήγορση όσο και στην πνευματική απόδοση

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ