Ανακαλύφθηκε Πορτρέτο του Ιησού 1500 ετών στο Ισραήλ- "Ήταν εκεί και μας κοίταζε" λέει η ιστορικός (φώτο)

Ο Ιησούς απεικονίζεται με κοντά σγουρά μαλλιά σε αντίθεση με τις παραδοσιακές απεικονίσεις του που τον παρουσιάζουν ως έναν άνδρα με μακριά μαλλιά και γένια

Ένα Πορτρέτο του Ιησού 1500 ετών ανακαλύφθηκε σε μια εγκαταλελειμμένη Βυζαντινή εκκλησία στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ. Η εκκλησία είναι γνωστή στους αρχαιολόγους εδώ και 150 χρόνια αλλά το νέο χριστιανικό εύρημα εντοπίστηκε μετά από νέα έρευνα που διενεργήθηκε.

Ο Ιησούς απεικονίζεται με κοντά σγουρά μαλλιά σε αντίθεση με τις παραδοσιακές απεικονίσεις του που τον παρουσιάζουν ως έναν άνδρα με μακριά μαλλιά και γένια. «Το πρόσωπό του είναι ακριβώς εκεί και μας κοιτάζει» δήλωσε η ιστορικός τέχνης Έμμα Μααιγιάν Φανάρ όταν συνειδητοποίησε ότι στο νέο εύρημα απεικονίζεται ο Ιησούς.

H ιστορικός τέχνης είναι η κύρια συγγραφέας  ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι στο περιοδικό «Antiquity» για τα πρόσφατα ευρήματα στα ερείπια του βυζαντινού αγροτικού χωριού Shivta, που ανακαλύφθηκε το 1871 από τον εξερευνητή Edward Henry Palmer.

Στην αιχμή του από τον πέμπτο έως τον έκτο αιώνα, το  χωριό Shivta, το οποίο ήταν ενεργό εδώ και 650 χρόνια, φιλοξενούσε τρεις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες.

Η καλοδιατηρημένη ζωγραφική βρίσκεται πάνω από τη βαπτιστική γραμματοσειρά και πιθανόν απεικονίζει το βάπτισμα του Χριστού στα χέρια του Ιωάννη του Βαπτιστή, μια συνηθισμένη λαϊκή σκηνή στην πρώιμη χριστιανική και βυζαντινή τέχνη.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό «Antiquity» ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία του Ιησού στην περιοχή, τονίζοντας πως το έργο είναι μεγάλης σπουδαιότητας. 

Η τοιχογραφία ανήκει στα εικονογραφικά σχέδια που απεικονίζουν τον Χριστό με κοντά μαλλιά, τα οποία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη εκείνη την εποχή, αλλά εγκαταλείφθηκαν από την μεταγενέστερη Βυζαντινή τέχνη, εξηγεί το άρθρο.

Οι αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει  την παρουσία τοιχογραφιών στην εκκλησία από τη δεκαετία του 1920, αλλά κανείς δεν είχε διερευνήσει περαιτέρω. Γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι εντοπίστηκαν ψηλά στην οροφή της εκκλησίας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ήταν καλυμένες για  αιώνες με ακαθαρσίες.

 

Όπως αναφέρει το Art net news , η απεικόνιση του Χριστού σε νεαρή ηλικία παραπέμπει στη συμβολική έννοια του βαπτίσματος ως αναγέννηση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ