Fake News - cyberbullying και Social Media στο στόχαστρο του πρίγκιπα Ουίλιαμ (φωτό)

Ένας πύρινος λόγος για την "σκοτεινή πλευρά" του διαδικτύου

Σε μια από κοινού με τη σύζυγο του, Κέιτ Μίντλετον ,εμφάνιση  στο BBC την Πέμπτη ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έβγαλε έναν "πύρινο" λόγο εναντίον των Fake News, (ψευδείς ειδήσεις), του cyberbullying  (διαδικτυακού εκφοβισμού), και των Social Media.Οι ρεπόρτερ επισημαίνουν ότι η ομιλία του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ήταν η πιο "σκληρή" από όσες έχει εκφωνήσει μέχρι τώρα.

 Ο δούκας του Κέιμπριτζ ως μέλος της ομάδας δράσης, Cyberbullying Task Force του Βασιλικού Ιδρύματος, κατέδειξε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ενώ δημιουργήθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους να είναι σε επαφή μεταξύ τους, κατέληξαν να γίνουν πομποί που  εξυπηρετούν την παραπληροφόρηση ή  την ρητορική μίσους.

«Έχουμε δει ότι η τεχνολογία που μπορεί να σας επιτρέψει να αναπτύξετε μια διαδικτυακή κοινότητα γύρω από ένα κοινό χόμπι ή ενδιαφέρον μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να οργανώσει τη βία» είπε.

«Η πλατφόρμα που μπορεί να σας επιτρέψει να εξυμνήσετε τη διαφορετικότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να απομονωθείτε σε έναν πολιτιστικό και πολιτικό θάλαμο αντήχησης (δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ ατόμων με τις ίδιες απόψεις -echo chamber). Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να συγχαρούμε ο ένας τον άλλο για τα ορόσημα και τις επιτυχίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ομαλοποίηση ρητορικής γεμάτης χολή και μίσος», συμπλήρωσε.

Αν και η ομιλία του έγινε  στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα λόγια του πρίγκιπα Ουίλιαμ θα έπρεπε να τα προσέξουν ιδιαίτερα και οι Αμερικάνοι ακροατές  καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Facebook και το Twitter,  που εξακολουθούν να ακολουθούν την τακτική της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες τους μετά τις εκλογές του 2016, αναφέρει το Harper's Bazaar.

«Ανησυχώ γιατί οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ακόμα πολλά να μάθουν για τις ευθύνες που συνεπάγεται η σημαντική εξουσία τους» πρόσθεσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, διευκρινίζοντας ότι μίλησε περισσότερο με ελπίδα παρά με θυμό.

Και συνέχισε λέγοντας: «Ανησυχώ πολύ για το γεγονός ότι σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουν - ψεύτικα νέα, εξτρεμισμός, πόλωση, ρητορική μίσους, trolling, ψυχική υγεία, προστασία της ιδιωτικής ζωής και εκφοβισμός - οι ηγέτες της τεχνολογίας φαίνεται να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση»

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έθεσε ένα ακόμα θέμα  για τις εταιρείες τεχνολογίας: «Η εικόνα τους είναι τόσο θεμελιωμένη στη θετική δύναμή τους για το καλό που φαίνονται ανίκανες να συμμετάσχουν σε εποικοδομητική συζήτηση για τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν».

«Ο θόρυβος των μετόχων, των κατώτατων ορίων και των κερδών τους αποσπά την προσοχή από τις αξίες που τις κατέστησαν τόσο επιτυχείς αρχικά» πρόσθεσε. Κατηγόρησε επίσης τις επιχειρήσεις ότι είναι «τόσο περήφανες» που δεν «ακούν την αυξανόμενη ανησυχία των χρηστών τους».

Ωστόσο ο λόγος του Δούκα του Κέιμπριτζ δεν ήταν μόνο επικριτικός  και αποθαρρυντικός: Ζήτησε από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να «συνδεθούν μεταξύ τους», να είναι πιο διαφανείς με τους χρήστες τους και να «παλέψουν ενάντια στη μισαλλοδοξία και την αγριότητα» στις πλατφόρμες τους.

«Μπορείτε να απορρίψετε την ψευδή επιλογή των κερδών που μπαίνουν πάνω από τις αξίες. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε καλό και να είστε επιτυχείς» πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ