Ο Έλληνας καθηγητής στο Cambridge Αθανάσιος Φωκάς δίνει διάλεξη με θέμα - Συνειδητότητα και συνειρμοί: Από τον Einstein στον Giacometti

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για όγδοη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην πρώτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του ακαδημαϊκού και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Cambridge Αθανασίου Φωκά με θέμα «Συνειδητότητα και συνειρμοί: από τον Einstein στον Giacometti».

Συνειδητότητα και συνειρμοί:
Από τον Einstein στον Giacometti

Πως αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πραγματικότητα;

Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη έως τον Kant, τον Russell και τον Wittgenstein, σπουδαίοι φιλόσοφοι έχουν αποπειραθεί μάταια να απαντήσουν αυτό το ερώτημα. Στην διάλεξή του ο πολυπράγμων μαθηματικός, αεροναυπηγός και ιατρός Αθανάσιος Φωκάς θα υποστηρίξει ότι το τρίπτυχο γνωστική ψυχολογία, νευροεπιστήμη και λειτουργική ιατρική απεικόνιση παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για να μελετήσουμε την αντίληψη.

Ο ομιλητής θα παρουσιάσει δύο θεμελιώδεις αρχές που ανέπτυξε με τον καθηγητή νευροψυχολογίας Antonio Damasio. Σύμφωνα με την πρώτη αρχή, πριν από κάθε συνειδητή εμπειρία προηγείται μία ασυνείδητη φάση: η ύπαρξη ασυνείδητων διαδικασιών είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να δημιουργηθεί συνειδητή εμπειρία.

Η δεύτερη αρχή θεμελιώνει τη σχέση μεταξύ συνειδητότητας και συνειρμών και εξηγεί τον κρίσιμο ρόλο των συνειρμών στην επιστήμη και την τέχνη, όπως καταδεικνύεται από την εξαιρετική διορατικότητα του φυσικού Albert Einstein και του γλύπτη και ζωγράφου Alberto Giacometti.

Αθανάσιος Φωκάς

Ο Αθανάσιος Φωκάς σπούδασε Αεροναυπηγική στο Imperial College (BSc, 1975), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Caltech (PhD, 1979) και Ιατρική στο University of Miami (MD, 1986). Το 1986, σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου Clarkson στις ΗΠΑ. Το 1996 εξελέγη στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Cambridge, όπου και είναι εταίρος του κολεγίου Claire Hall. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει απονεμηθεί το 1991 στον Roger Penrose και το 1999 στον Stephen Hawking.

Επίσης, του έχει απονεμηθεί το «Αριστείον των Επιστημών» της Ακαδημίας Αθηνών, βραβείο το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε Έλληνα ερευνητή των φυσικών επιστημών, της μηχανικής και της Ιατρικής, καθώς και το «Αριστείο Μποδοσάκη», το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Έλληνες ερευνητές από διεθνή επιστημονική επιτροπή προεδρεύοντος ενός κατόχου βραβείου Nobel.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ επτά πανεπιστημίων, ενώ του έχει απονεμηθεί η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2009 ανακηρύχθηκε Guggenheim Fellow επί τη βάσει «των λαμπρών του επιστημονικών επιτευγμάτων και των εξαιρετικώς υποσχόμενων επιστημονικών του δυνατοτήτων». Αποτελεί το πρώτο εκλεγμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που διδάσκει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα και είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας επτά βιβλίων και τριών μονογραφιών σε πολλές περιοχές των μαθηματικών, την ιατρική, τη θεωρητική φυσική, την μηχανική και τη βιολογία. Το «ISI Web of Science» περιλαμβάνει τον κ. Φωκά στη λίστα των μαθηματικών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως. Ο σπουδαίος μαθηματικός και βιολόγος Israel Gelfand περιγράφει τον Φωκά ως «σπάνια περίπτωση αναγεννησιακού επιστήμονα».

Είσοδος ελεύθερη

Πού
The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 20:00
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ