Good News: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της εβδομάδας (1-7 Δεκέμβρη) - Παντού χωρίς 1 ευρώ

Προτάσεις για σινεμά, θέατρο, βιβλίο και εικαστικά

Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Κινηματογράφου», της εκδήλωσης που υποστηρίζεται παράλληλα σε 27 χώρες-ευρωπαϊκά μέλη από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη MEDIA, η ισλανδική ταινία «Κάτω από το Δέντρο» προβάλλεται χωρίς είσοδο στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο, παρουσία του σκηνοθέτη Χάφστειν Γούναρ Σιγκουρντσόν. Στις 4 Δεκεμβρίου, στις 10 το βράδυ, μεταφερόμαστε στα προάστια του Ρέικιαβικ, ανάμεσα στην κόντρα δύο οικογενειών η οποία σύντομα θα οδηγήσει σε κωμικοτραγικές εξελίξεις.  

Το σχολείο γίνεται διασκεδαστικό και βγαίνει στη μεγάλη οθόνη. Το σαββατοκύριακο 1-2/12, μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού στον Πολυχώρο Πολιτισμού Γαλαξίας (πλατεία Ν. Σμύρνης), μιας και το αφιέρωμα «Το CineDoc πηγαίνει σχολείο» επιφυλάσσει μοναδικές προβολές και διαδραστικά εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, στα εργαστήρια τα παιδιά και οι γονείς τους θα μάθουν πώς να στήσουν μια κινηματογραφική λέσχη στο σχολείο τους, αλλά και πώς να μπορούν να γράψουν μια κινηματογραφική κριτική. Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τις ταινίες ως εκπαιδευτικά εργαλεία και να διδαχτούμε διασκεδάζοντας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δέκα χρόνια ύστερα από το θάνατο της συγγραφέως Μαργαρίτας Καραπάνου, μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία πολλών πολιτιστικών πυρήνων έρχεται για να ζωντανέψει τα έργα της. Θεατρικές αναγνώσεις από το Θέατρο Δωματίου (Άντζελα Μπρούσκου και Παρθενόπη Μπουζούρη), βίντεο-προβολή με σκηνές από μυθιστορήματά της, φωτογραφίες χειρογράφων των βιβλίων της φωτογραφίες από το προσωπικό της αρχείο που φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα αλλά και μια περφορμανς με τις αγαπημένες μουσικές της συγγραφέως (Paul Anka, Bee Gees, David Bowie, κ.ά.) επιχειρούν να συστήσουν το σύμπαν της δημιουργού. Ραντεβού στον ατμοσφαιρικό χώρο του Kinonό στο Κουκάκι (Φαλήρου 48), τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ (3/12), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φέρνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένα διήμερο δράσεων που αψηφά τις διακρίσεις. Στις 2 και τις 3 Δεκεμβρίου (5 μ.μ.), το «Πολιτισμός, η κοινή μας προσδοκία: Άτομα με και χωρίς αναπηρία» φιλοξενεί σεμινάρια χορού για άτομα από 18 ετών και άνω (συμμετοχή στο candocoworkshop@megaron.gr), ενώ τη Δευτέρα η διάσημη Candoco Dance Company (Ομάδα Χορού Καντούκο) αναλαμβάνει να μας μυήσει στη δυναμική της σωματικής έκφρασης μέσα από τη χορευτική παράσταση «You and I Know» (8 μ.μ.).

  
Ο 32ος Γύρος της Αθήνας καταφθάνει και ανεβάζει παλμούς στο κέντρο της πόλης. Το μεγάλο δρομικό γεγονός που ιστορικά κρατάει από το 1982 επιστρέφει την Κυριακή 2/12, ξεσηκώνοντας ερασιτέχνες κι επαγγελματίες του χώρου για την καθιερωμένη διαδρομή ανάμεσα στα ωραιότερα κτίρια και μνημεία του κέντρου. Με ελεύθερη συμμετοχή και χωρίς χρονόμετρα, όλες οι διαδρομές διαφορετικών χιλιομέτρων ξεκινούν από την Πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί και προτάσσουν τη χαρά και την ευεξία της άσκησης. Πληροφορίες: 2105284873-4.

 

  
Πώς θα διάβαζες τη Λένα Πλάτωνος μέσα από το άφυλο καλειδοσκόπιο; To «#TextMe_Lab: Queer αναγνώσεις της Λένας Πλάτωνος», η όγδοη σε σειρά εκδήλωση του προγράμματος που επιμελείται ο Φιλ Ιερόπουλος στο πλαίσιο του Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, έρχεται αυτό το Σάββατο (1/12, 8.30 μ.μ.) στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ. Το απόγευμα, ο μουσικολόγος και θεωρητικός πολιτισμικών σπουδών Νίκος Βούρδουλας θα μιλήσει για την ηλεκτρονική τραγουδοποιΐα της Πλάτωνος και, αργότερα, καλλιτέχνες από την εγχώρια μουσική κουήρ σκηνή και ιδιαίτερα από το μουσικό label Φυτίνη (Μίνου, Λουίζα Δολόξα, Αλέξανδρος Δρόσος κά) θα επανερμηνεύσουν το έργο της σε ηχητικό, λεκτικό και επιτελεστικό επίπεδο.

Την ίδια ημέρα, το βιβλιοφιλικό πρόγραμμα δίνει παράλληλα ραντεβού σε διαφορετικά σημεία της πόλης, εγκαινιάζοντας δυναμικά το νέο μήνα. Στις 12 το μεσημέρι, η «Ποίηση on the road» μας βρίσκει στον Σταθμό Ηλεκτρικού στον Πειραιά με νέους ποιητές να απαγγέλλουν ποιήματά τους, ενώ την ίδια περίπου ώρα (12.30 μ.) μπορούμε να κάνουμε τη γνωριμία μας με τις Εκδόσεις της Εστίας, στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας (Διδότου 19) μέσα από μια αναδρομή στην ιστορία του εκδοτικού οίκου δια στόματος της εκδότριας Εύας Καραϊτίδη.

Επίσης, την Κυριακή (2/12), ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς δράττει την ευκαιρία από το νέο του βιβλίο «Η Αθήνα του μεγάλου λιμού. Χειμώνας 1941-42» (εκδ. Διόπτρα) και με αφετηρία το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (12 μ.) να μεταφέρει στην κατοχική περίοδο της πρωτεύουσας καταλήγοντας στην Πλατεία Κλαυθμώνος όπου ήταν τα γραφεία της Κομαντατούρ (συμμετοχή στο pr@dioptra.gr).

Το διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες» έρχεται αυτό το Σάββατο (1/12, 10 π.μ.) στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής. Συγκεντρώνοντας ομιλητές από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στη χρήση των μέσων και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης παγκοσμίως ανοίγονται στο τραπέζι, όπως αναφέρει η Αγγέλα Κλάδη στο ρεπορτάζ της στο athinorama.gr

  

Στις 2 Δεκεμβρίου (1 μ.μ.), στο finissage της αναδρομική έκθεση στο έργο της ψηφιδογράφου Κατερίνα Καμπουργιαννίδου-Κοντογιώργη, η ίδια η καλλιτέχνιδα θα ξεναγήσει το κοινό στα έργα της ενώ ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης θα κάνει μία σύντομη εισήγηση επί του θέματος.

Ενεργή στο χώρο του ψηφιδωτού από το 1994, και με αρκετές ατομικές/ομαδικές εκθέσεις στο ιστορικό της, η Κατερίνα Καμπουργιαννίδου-Κοντογιώργη έχει δοκιμάσει διάφορα υλικά (μάρμαρο, σμάλτο, γυαλί, πλαστικό κ.ά.), ενώ έχει περάσει καλλιτεχνικά από διάφορα ρεύματα και τεχνοτροπίες: το κλασικό βυζαντινό σε γήινα χρώματα, το αφαιρετικό με πιο ασαφή σχήματα και οι πειραματικές απόπειρες – γεγονός που κάνει την έκθεση «Ψηφιδωτό-Ποίηση» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς τις διαφορετικές εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνικής. 

Αυτό το Σάββατο (1/12) φυτεύουμε σπόρους στο Γκάζι. Στις 11 το πρωί, το The Bee Camp έρχεται στη Γη Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, 11854, Γκάζι) και πετάει σπορο-βόμβες, μπάλες δηλαδή από πηλό και χώμα που περιέχουν σπόρους από μελισσοκομικά φυτά, δημιουργώντας βιότοπο για τις αστικές μέλισσες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ