Βίντεο: Χειροκροτούσαν την Μέρκελ επί 10 λεπτά - Η συγκίνηση αποχώρησης από την προεδρία του CDU

Δάκρυσε στην ομιλία της στο συνέδριο του κόμματος του οποίου ηγείται επί 18 χρόνια

 «Ήταν μεγάλη μου χαρά, ήταν μεγάλη μου τιμή», με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την τελευταία της ομιλία στο αξίωμα της προέδρου μια εμφανώς συγκινημένη Άγκελα Μέρκελ. Όρθιοι οι σύνεδροι την χειροκροτούσαν επί δέκα λεπτά.

Προηγουμένως η καγκελάριος είχε επισημάνει ότι με την αποχώρησή της από την προεδρία του κόμματος, θέλει να συμβάλει στη δρομολόγηση της αλλαγής στην ηγεσία του CDU και μελλοντικά στην αλλαγή στο αξίωμα της καγκελάριου. Ενώ υποστήριξε τις πολιτικές της επιλογές στο παρελθόν, τόνισε ότι στόχος του CDU πρέπει να είναι η ενότητα του κόμματος, η ενότητα στην Ευρώπη, η προσέγγιση ανάμεσα σε ηλικιωμένους και νέους ανατολικογερμανούς και δυτικογερμανούς, ισχυρούς και αδύναμους, ντόπιους και μετανάστες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να παραμείνουν ένα κόμμα του κέντρου, δήλωσε η κ. Μέρκελ, δείχνοντας έμμεσα την προτίμηση της για την ΓΓ του κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ ως νέα πρόεδρο του κόμματος. 

Η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη ενώ όσοι ήταν στην του συνεδρίου στο Αμβούργο σηκώθηκαν όρθιοι και δεν σταματούσαν να την χειροκροτούν.

Κι ενώ ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία της καθώς θα παραδώσει τη σκυτάλη της ηγεσίας της CDU, ενώ μπορεί να μην αποχωρήσει πρόωρα από την  καγκελαρία αλλά ίσως εξαντλήσει την θητεία της.

«Δεν χρειάζομαι ηγετικό πόστο για να παραμείνω συνδεδεμένη με το κόμμα μου – άλλωστε είμαι ακόμη καγκελάριος», επισήμανε η Μέρκελ ενώ δήλωσε πως οι Χριστιανοδημοκράτες καλούνται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, να υπερασπιστούν τις φιλελεύθερες αξίες και τον γερμανικό τρόπο ζωής τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της χώρας.

Αναφερόμενη στην εποχή όταν είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος πριν 18 χρόνια, επανειλημμένα η Άγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι τότε το CDU ταλαιπωρούνταν από το σκάνδαλο για παράνομες χορηγίες προς το κόμμα. Η αναφορά θεωρήθηκε ως αιχμή κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τότε είχε εμπλακεί στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και είχε αναγκασθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος. Η καγκελάριος ενδεχομένως να ήθελε να εκφράσει με αυτό τον τρόπο τη δυσφορία της για τη δημόσια στήριξη που παρέχει ο κ. Σόιμπλε στον εκλεκτό του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είναι ένας από του υποψήφιους διαδόχους της, σύμφωνα με την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ