Τα "κίτρινα γιλέκα" δεν υποχωρούν με ψίχουλα - Θέλουν "ολόκληρη την μπαγκέτα"

Μεταξύ άλλων, στην «μπαγκέτα» που ζητούν ολόκληρη τα «κίτρινα γιλέκα» περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση της φορολογίας στις πολυεθνικές εταιρείες και τα εύπορα κοινωνικά στρώματα, καθώς και η απόσυρση των υφιστάμενων ενεργειακών φόρων.

Γράφει η Μάρω Βακαλοπούλου στη Naftemporiki

Υποχώρησε; Ή μήπως παραδόθηκε; Μετά το πρώτο βήμα προς τα πίσω, ο Γάλλος πρόεδρος αντιλήφθηκε ότι τα «κίτρινα γιλέκα» όντως δεν είναι διατεθειμένα να υποχωρήσουν με ψίχουλα. Θέλουν «ολόκληρη την μπαγκέτα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να τους τη δώσει. Μπορεί όμως -και πρέπει- να ρίξει τους τόνους. Οπότε μέσα σε λίγες ώρες η αρχική αναστολή του μέτρου που στάθηκε η αφορμή για να βγουν στους δρόμους, η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Μεταξύ άλλων, στην «μπαγκέτα» που ζητούν ολόκληρη τα «κίτρινα γιλέκα» περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση της φορολογίας στις πολυεθνικές εταιρείες και τα εύπορα κοινωνικά στρώματα, καθώς και η απόσυρση των υφιστάμενων ενεργειακών φόρων.

Ο Μακρόν δεν έχει το περιθώριο να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Πρόκειται για αιτήματα τα οποία θα συνθλίψουν την προσπάθειά του να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% της Ε.Ε. και θα καταρρίψουν τη δημοσιονομική ορθότητα που έχει υποσχεθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ήδη, η Γαλλία ακροβατεί κοντά στο κοινοτικό όριο. Και η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg, καλείται να καλύψει του χρόνου την τρύπα των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που προκλήθηκε από την ακύρωση του μέτρου.

Μέχρι στιγμής, ο Μακρόν επιμένει να κρατάει τις αποστάσεις του από τους πολίτες, επιβεβαιώνοντας εν μέρει εκείνους που τον αποκαλούν πρόεδρο των πλουσίων ή γράφουν συνθήματα που τον εξισώνουν με τον Λουδοβίκο τον 16ο. Την ώρα που εκείνος προσπαθεί να σώσει τον κόσμο, φωνάζουν τα «κίτρινα γιλέκα», οι Γάλλοι προσπαθούν να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους.

Το κίνημα, που γιγαντώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέδειξε το βαθύ κοινωνικοοικονομικό χάσμα της Γαλλίας. Από τη μία πλευρά είναι οι -λίγες- εύπορες πόλεις, που στήριξαν τον Μακρόν, το 2017. Από την άλλη, η φτωχή ύπαιθρος και οι μικρές πόλεις της μεταβιομηχανικής εποχής, οι οποίες σε εκείνες τις εκλογές είτε ψήφισαν ψηφοφόρους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς είτε δεν ψήφισαν καθόλου. Αυτή η δεύτερη Γαλλία είναι που πλημμύρισε τους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες. Απέναντι σε αυτή τη Γαλλία, επιμένουν στελέχη του κόμματός του, ο Μακρόν πρέπει να χαλαρώσει την άκαμπτη στάση του, προτού είναι πολύ αργά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ