Δικαστήριο της Ε.Ε.: «Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανατρέψει μονομερώς την απόφαση για το Brexit»

Ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. κατά την Τερέζα Μέι;

Tο Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ) αποφάνθηκε, σήμερα (10/12), ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες-μέλη.

Με μια επείγουσα απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην ΕΕ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, το ΔΕΕ -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- αποφάνθηκε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την Ε.Ε.».

Η Τερέζα Μέι, άλλωστε, σε χθεσινή (09/12) συνέντευξή της στη «Mail On Sunday», επισήμανε τις συνέπειες μιας άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.: «Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

Πολλοί επικριτές της συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών προέρχονται από το κόμμα των Συντηρητικών, με τις πρόσφατες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ