Made in Greece η Stella Mare & ο Γιώργος Τεριζάκης: Γαύρος & σαρδέλα φιλέτα με ταυτότητα γκουρμέ ταξιδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Με μεράκι για το καλό φαγητό, αγάπη για την αλιεία και πολύ δουλειά η οικογένεια Τεριζάκη επένδυσε στον τόπο μας και δημιούργησε ένα μεγαθήριο επεξεργασίας, συσκευασίας, τυποποίησης και εμπορίας νωπών αλιευμάτων.

Το επιχειρηματικό αυτό εγχείρημα δεν ήταν απλό, ενείχε ρίσκο ειδικά όταν η έναρξη αυτής της δραστηριόητας έγινε στην καρδιά της οικονομικής ύφεσης, το 2014. Όμως ο κ. Γιώργος Τερζιζάκης και η σύζυγός του κ. Αγγελική Τσιμπλή, τόλμησαν να κάνουν μία μεγάλη επένδυση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για να χτίσουν την Stella Mare.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία υπερσύγχρονη και ισχυρή μονάδα που ειδικεύεται στη φιλετοποίηση γαύρου και σαρδέλας, προερχόμενα αποκλειστικά από τις ελληνικές θάλασσες. Το αποκορύφωμα; Η φιλετοποίηση γίνεται σε ειδικές μηχανές, που όμοιές τους υπάρχουν μόνο άλλες 5 στον κόσμο.

Σήμερα τα προϊόντα της εταιρείας, εκτός από τα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ φιγουράρουν και σε εκείνα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αμερικής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τεριζάκης αποκλειστικά στο MadeinGreece.news.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Αρκούσε μια αθώα επιθυμία του μικρού μας γιου, πριν λίγα χρόνια, στον οποίο αρέσει η μαγειρική, για να ξεκινήσει η Stella Mare το ταξίδι της στον κόσμο της γεύσης
  • Μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Stella Mare προχώρησε σε μια αρκετά τολμηρή επένδυση ύψους σχεδόν 3 εκατομμυρίων Ευρώ
  • Χάρη στην τοποθεσία μας, η οποία είναι δίπλα στην ελληνική θάλασσα έχουμε άμεση πρόσβαση σε φρέσκες πρώτες ύλες
  • Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Stella Mare είναι η διάθεση στην αγορά γκουρμέ και θρεπτικών επιλογών σε προσιτές τιμές
  • Οι μικρές, πρωινές εξαλιεύσεις (καλάδες) αποκλειστικά σε ελληνικές θάλασσες εγγυώνται την άριστη ποιότητα των φιλέτων
  • Ακολουθούμε παραδοσιακό τρόπο για την επεξεργασία των προϊόντων μας, με την προσθήκη μυρωδικών, λαχανικών και ξιδιού, όλα από Μεσσήνιους παραγωγούς, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική οικονομία
  • Μεγαλωμένοι στα καΐκια, με εμπειρία που περνά ήδη στην τέταρτη γενιά, προσήλωση στο στόχο μας, αγάπη για το προϊόν μας καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουμε πνοή στο όνειρό μας
  • Πήραμε τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας, το γαύρο και τη σαρδέλα, προσθέσαμε μόνο ελληνικά συστατικά, σεβαστήκαμε τις παραδοσιακές συνταγές και καταφέραμε να προσφέρουμε ένα άριστο προϊόν γεμάτο θρεπτικές αξίες
  • σύντομα τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργούνται αυτή τη στιγμή σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αμερικής θα είναι ανακοινώσιμα στο ευρύ κοινό

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της Stella Mare; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; (στάδια, αφορμή, έμπνευση);

Αρκούσε μια αθώα επιθυμία του μικρού μας γιου, πριν λίγα χρόνια, στον οποίο αρέσει η μαγειρική, για να ξεκινήσει η Stella Mare το ταξίδι της στον κόσμο της γεύσης. Ο Χαράλαμπος διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει εύκολα τα μικρά ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα γιατί έχουν κόκκαλα και ευχήθηκε να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε η μαγειρική να γίνει πιο διασκεδαστική!

Την ίδια στιγμή παρατηρήσαμε και τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και διαπιστώσαμε ότι ο χρόνος που περνά κανείς στην κουζίνα είναι ολοένα λιγότερος. Μαζί με τη σύζυγό μου, πήραμε την απόφαση να κάνουμε στροφή προς κάτι πιο γρήγορο, απλό και πολύ πιο λειτουργικό για τη σύγχρονη νοικοκυρά ώστε η εμπειρία του ισορροπημένου τρόπου ζωής να γίνεται φυσικά, εύκολα και ευχάριστα: Επεκτείναμε τις δραστηριότητες της εταιρείας αλιευμάτων και εκτός από εμπορική, εξελιχθήκαμε σε μια πρότυπη για τα ελληνικά δεδομένα, καινοτόμο και υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας, Συσκευασίας, Τυποποίησης και Εμπορίας Φιλέτου Γαύρου και Σαρδέλας.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Stella Mare προχώρησε σε μια αρκετά τολμηρή επένδυση ύψους σχεδόν 3 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Stella Mare;

Στη μονάδα μας που βρίσκεται στη Μαραθόπολη, μια παραθαλάσσια περιοχή στο νομό Μεσσηνίας, η Stella Mare παρασκευάζει τα αγνά, γευστικά προϊόντα που έχουν λατρέψει χιλιάδες καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Χάρη στην τοποθεσία μας, η οποία είναι δίπλα στην ελληνική θάλασσα έχουμε άμεση πρόσβαση σε φρέσκες πρώτες ύλες. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Stella Mare είναι η διάθεση στην αγορά γκουρμέ και θρεπτικών επιλογών σε προσιτές τιμές, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις δυσμενείς συγκυρίες της ύφεσης που διέπουν την εγχώρια οικονομία.

Για τη Stella Μare κατασκευάστηκαν το 2013 στην Αμερική ειδικές μηχανές, που όμοιές τους υπάρχουν μόνο άλλες 5 στον κόσμο, οι οποίες επιτυγχάνουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία το πλήρες και ασφαλές φιλετάρισμα μικρών ψαριών τα οποία προέρχονται από μικρές πελαγικές αλιεύσεις που γίνονται στις ελληνικές θάλασσες του Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους.

Οι μικρές, πρωινές εξαλιεύσεις (καλάδες) αποκλειστικά σε ελληνικές θάλασσες εγγυώνται την άριστη ποιότητα των φιλέτων. Στις εγκαταστάσεις μας εφαρμόζονται οι πιο αυστηροί κανόνες υγιεινής και πρωτοποριακής τεχνολογίας. Όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από τις καλύτερες πρώτες ύλες, διατηρούνται χωρίς συντηρητικά και υπόκεινται σε συνεχείς αυστηρούς ελέγχους ποιότητας. Καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής, από την αλιεία, μέχρι το τελικό στάδιο τυποποίησης, ειδικά καταρτισμένο προσωπικό ελέγχει και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Τα ψάρια επιλέγονται ένα-ένα με μεγάλη φροντίδα και υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσα στο πρώτο 24ωρο από την αλίευσή τους, γεγονός που αποτελεί το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας απέναντι στον ανταγωνισμό. Η επεξεργασία των νωπών ακόμα ψαριών έχει ως αποτέλεσμα την απουσία ισταμίνης στα προϊόντα. Η διαδικασία κοπής γίνεται υπό ψεκασμό με παγωμένο νερό θερμοκρασίας περίπου 4 βαθμών Κελσίου διατηρώντας αναλλοίωτη τη φρεσκάδα, τη γεύση και τη θρεπτική αξία των πολύτιμων αυτών ψαριών.

Ακολουθούμε παραδοσιακό τρόπο για την επεξεργασία των προϊόντων μας, με την προσθήκη μυρωδικών, λαχανικών και ξιδιού, όλα από Μεσσήνιους παραγωγούς, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική οικονομία. Το τελικό προϊόν πωλείται έτοιμο για το πιάτο για να σας βοηθήσουμε ώστε να προετοιμάσετε και να απολαύσετε νόστιμα, υγιεινά θαλασσινά με ευκολότερους τρόπους.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Η ιδέα υπήρχε, όμως αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό για να ξεκινήσει μια επιχείρηση και να επιτύχει, ειδικά εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, με τα αυξημένα ρίσκα και το ρευστό περιβάλλον. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά έχουμε μάθει να ξεπερνάμε τα προβλήματα στεριανά και θαλασσινά. Σίγουρα το ξεκίνημα της Stella Mare ήταν ένα εγχείρημα παράτολμο αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόφαση για τη δημιουργία της μονάδας μας έγινε μέσα στα χρόνια της κρίσης και με budget πολύ μικρότερο από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Η διάκρισή μας στα Hellenic Entrepreneurship Awards, τον Απρίλιο του 2013, αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την εξέλιξη της Stella Mare γιατί μας εξασφάλισε το ποσό… Μεγαλωμένοι στα καΐκια, με εμπειρία που περνά ήδη στην τέταρτη γενιά, προσήλωση στο στόχο μας, αγάπη για το προϊόν μας καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουμε πνοή στο όνειρό μας. Πλέον τα προϊόντα της Stella Mare ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και κερδίζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Όσο ελληνική είναι και η λέξη «μεράκι». Γιατί με μεράκι, αγάπη και δουλειά επενδύσαμε εν καιρώ κρίσης στον τόπο μας. Στην Ελλάδα μας, στην καρδιά της Μεσογείου, έχουμε μάθει από νωρίς την αξία του καλού ψαριού, αφού μεγαλώσαμε δίπλα στην απέραντη θάλασσα.

Περήφανοι για την ελληνική μας ταυτότητα και με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, φροντίζουμε να σερβίρουμε πρώτοι θαλασσινές γεύσεις και άρωμα Ελλάδας μέσα από ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα. Πήραμε τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας, το γαύρο και τη σαρδέλα, προσθέσαμε μόνο ελληνικά συστατικά, σεβαστήκαμε τις παραδοσιακές συνταγές και καταφέραμε να προσφέρουμε ένα άριστο προϊόν γεμάτο θρεπτικές αξίες. Στη διατροφή μας φροντίζουμε πάντα να υπάρχει ποιότητα αλλά και γεύση. Οι γεύσεις που προσφέρουμε είναι οικείες και ο τρόπος μας ελκυστικός, καθώς στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας οι ψαρομεζέδες, αποτελούν βασικό στοιχείο της τοπικής γαστρονομίας. Έχοντας την τύχη να ζούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, ανακαλύπτουμε διαρκώς νέους τρόπους που μας βοηθούν να απολαμβάνουμε πραγματικά το φαγητό μας και να ζούμε με υγεία. Παρέα με ένα ποτηράκι ούζο τα μικρά ψάρια αποτελούν μια λιτή, αλλά αυθεντική απόλαυση.

Που βρίσκουμε τα προϊόντα σας σε Ελλάδα και εξωτερικό αντίστοιχα;

Μέχρι στιγμής τα προϊόντα της Stella Mare «ταξιδεύουν» σε διάφορες αγορές όπως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πληρούν τις πιο αυστηρές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη διάθεσή τους στις παγκόσμιες αγορές. Στην Ελλάδα θα βρείτε τα προϊόντα στα ράφια ισχυρών αλυσίδων σούπερ μάρκετ της εγχώριας αγοράς όπως ΑΒ Βασιλόπουλος / Ελληνικές Υπεραγορές-Σκλαβενίτης – The Mart / My Market- Metro, σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, σε ιχθυοπωλεία, σε μεζεδοπωλεία, σε λοιπά delicatessen σημεία αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής - Δείτε όλη τη συνέχεια στο Made in Greece.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ