Ο Άκης Πετρετζίκης έχει έμπνευση: Κοτόπουλο κρασάτο στη χύτρα -Αρωματικό & υπέροχο! (βίντεο)

Υπέροχη ιδέα για το Κυριακάτικο τραπέζι 

Συστατικά

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

1 κρεμμύδι

1 πιπεριά τσίλι

1 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. θυμάρι

2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο

2 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους

10 γρ. τζίντζερ

200 γρ. κρασί λευκό

1 λίτρο νερό

1 κύβο κότας

1 κ.σ. μέλι

500 γρ. μακαρόνια Νο 5

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. βασιλικό

πιπέρι

20 γρ. κεφαλοτύρι

1 κ.γ. ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε τη χύτρα και ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, τη πιπεριά τσίλι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στη χύτρα και βάζουμε τα λαχανικά, θυμάρι και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το νερό, τον κύβο, το μέλι και το κοτόπουλο.

Σε ένα τουλουπάνι βάζουμε το δεντρολίβανο, τις δάφνες, το μπαχάρι, το τζίντζερ κομμένο σε φέτες, το κλείνουμε καλά με έναν σπάγκο και το βάζουμε στη χύτρα.

Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας, γυρνάμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, γυρίζουμε τη βαλβίδα ώστε να φύγει ο ατμός και να αποσυμπιεστεί η χύτρα. Εναλλακτικά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε 5-10 λεπτά ώστε να αποσυμπιεστεί η χύτρα από μόνη της.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη. Το πουγκί το πετάμε.

Αφήνουμε τη χύτρα με τη σάλτσα στη φωτιά. Βάζουμε μέσα τα μακαρόνια και βράζουμε για 8-10 λεπτά.

Σερβίρουμε με τον βασιλικό ψιλοκομμένο, πιπέρι, το κεφαλοτύρι τριμμένο και το ελαιόλαδο.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ