Όταν ο Δημήτρης Ντάσσιος έντυσε με τα ονειρικά του ρούχα τις 12 παραμυθένιες πριγκίπισσες της Ιωάννας Παρασκευά , ένας μαγικός κόσμος γεννήθηκε (φωτό)

Ο Δημήτρης Ντάσσιος και η Ιωάννα Παρασκευά αποκαλύπτουν τα "ένοχα μυιστικά" τους και μας προσκαλούν να εξερευνήσουμε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές

Αν είστε  από αυτούς που πιστεύουν ότι τα παραμύθια δεν ζωντανεύουν μια επίσκεψη στη γκαλερί Ευριπίδη θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. 

Ατμοσφαιρικός υποβλητικός φωτισμός, και δώδεκα σύγχρονες πριγκίπισσες ντυμένες με ονειρικές δημιουργίες  λικνίζονται στους ρυθμούς του «Second Waltz» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Η κίνηση τους σε γοητεύει. Τα υπέροχα ρούχα τους που υπογράφει ο Δημήτρης Ντάσσιος, εντυπωσιάζουν. Πλισέ, καπέλα, φορέματα από εναλλακτικά υλικά αλλά και μπροκάρ, παλιά κεντήματα, ινδικά μεταξωτά και ντένιμ συνθέτουν μια πολύ ιδιαίτερη πασαρέλα.

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

Μοιάζει με χριστουγεννιάτικο όνειρο αλλά δεν είναι . Ο Δημήτρης Ντάσσιος και η Ιωάννα Παρασκευά, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια ανατρεπτική σύζευξη Μόδας και Τέχνης με έντονα στοιχεία νεωτερικότητας και μεταμόρφωσαν την αίθουσα ισογείου της Evripides Art Gallery σε ένα σκοτεινό και εξόχως γοητευτικό «black box».

Ο επισκέπτης βρίσκεται σε ένα θεατρικό σκηνικό με έμπνευση από το παραμύθι των αδερφών Grimm «The twelve Dancing Princesses».

Επί της ουσίας δεν παρακολουθεί την  έκθεση με τον εύστοχο τίτλο "Guilty Secrets" αλλά μία ζωντανή παράσταση με στοιχεία από την μπέλ επόκ και το μπαρόκ προσαρμοσμένα αριστοτεχνικά στη σύγχρονη εποχή.

Ο Δημήτρης Ντάσσιος , η Ιωάννα Παρασκευά και οι δώδεκα πριγκίπισσες

 

 Με έναν πρωτοποριακό τρόπο αντιμετώπισης της αστικής εικόνας για τις «πριγκίπισσες», ο Δημήτρης Ντάσιος μεταμορφώνει ενδυματολογικά 12 γλυπτές γυναικείες φιγούρες της Ιωάννας Παρασκευά σε σύγχρονες πριγκίπισσες, που μας προκαλούν να ανακαλύψουμε το «ένοχο» μυστικό τους, ενώ η βραβευμένη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ «ντύνει» με φως το παραμυθένιο σκηνικό, κορυφώνοντας το ενδιαφέρον.

Τα ρούχα του Δημήτρη Ντάσσιου ακολουθούν και αναδεικνύουν την κίνηση των γλυπτών.Με την ανατρεπτική ματιά και το αστείρευτο ταλέντο του, ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του, μέσα σε αυτό το αινιγματικό concept, αποδεικνύοντας ότι η Μόδα είναι άμεσα συνυφασμένη με την Τέχνη. 

Ειρήνη Ευριπίδου - Δημήτρης Ντάσσιος- Ιωάννα Παρασκευά

Επιστρατεύοντας την ευρηματικότητα, την φαντασία του, αλλά και τις γνώσεις του από το θέατρο και τη μόδα μεταμορφώνει την αίθουσα ισογείου της Evripides Art Gallery σε μία σκηνή όπου οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας ένα ανατρεπτικό σκηνικό γεμάτο αντικατοπτρισμούς και είδωλα.  

Με αφορμή τη μόδα ο σχεδιαστής λειτουργεί ως «καθρέφτης» της πρωτοποριακής αντιμετώπισης των υλικών και των υφασμάτων, ως μέσο αποδόμησης και αναδόμησης vintage κομματιών και στοιχείων, τα οποία σε συνδυασμό με μη συμβατικά και ήδη χρησιμοποιημένα υλικά, δίνουν την εντύπωση της διάλυσης και της επανασύνθεσης ετερόκλητων τάσεων. 

Ιωάννα Παρασκευά, Ειρήνη Σκλήβα

 

Η Ιωάννα Παρασκευά του προσφέρει τον «καμβά» για να «ζωγραφίσει» με τα ρούχα του πάνω στις δημιουργίες της, ενώ ταυτόχρονα η πλαστικότητα των μορφών της και η ευγένεια των χαρακτηριστικών τους, συμβάλλουν αποφασιστικά στο τελικό αποτέλεσμα.  

Οι γυναικείες φιγούρες της, προϊόν συνεχούς πειραματισμού και αναζήτησης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, έχοντας αποσπάσει ήδη διακρίσεις στο εξωτερικό, και δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 85 εκατοστά, ενώ ξεχωρίζουν για την πλαστικότητα, την ευγένεια και την αιθέρια κίνησή τους. 

 

Εκ πρώτης όψεως, δείχνουν εύθραυστες αλλά κατά βάθος είναι …σκληρές σαν ατσάλι, καθώς ο σκελετός τους είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτα σίδερα, χαλκό και υγρό ατσάλι δύο συστατικών, πάνω στο οποίο δουλεύει δύο ή και τρία είδη πηλών γλυπτικής υψηλής ποιότητας (paperclay, stone type clay and ceramic clay). 

Ο Δημήτρης Ντάσσιος με τη ζωγράφο Χρύσα Βέργη και την Ελένη Αθανασίου

Το χαρακτηριστικό, που τις καθιστά ξεχωριστές, είναι η σύνθεση απρόσμενων υλικών, όπως λευκό τσιμέντο, χαρτί, ίνες μεταξιού, προσφέροντας έργα πρωτότυπα, αφού δεν χρησιμοποιεί ποτέ καλούπια, ούτε παράγει καλούπια από αυτά, επιτρέποντας σε κάθε δημιουργία της να είναι μοναδική, όπως και κάθε… γυναίκα. 

 Η Ιωάννα Παρασκευά μας είπε ότι η συνεργασία με τον Δημήτρη Ντάσσιο ήταν καθ’ όλα άψογη.Ο γνωστός σχεδιαστής δεν επενέβη καθόλου στη δουλειά της και την άφησε να δημιουργήσει τις πριγκίπισσες της όπως τις φανταζόταν. 

Κώστας Ευριπίδης - Δημήτρης Ντάσσιος- Ιωάννα Παρασκευά

 

Όταν τις ολοκλήρωσε, ο Δημήτρης Ντάσσιος τις έντυσε χρησιμοποιώντας όπως μας λέει ο ίδιος μια σειρά υλικών που χαρακτηρίζουν εξ’ αρχής τη δουλειά του.
Σύγχρονα υφάσματα όπως το ντένιμ, συναντούν ινδικά μεταξωτά, μπροκάρ, αλλά και πρωτοποριακά υλικά όπως ελαστικά καλσόν, μεταλλική  σίτα. Κεντήματα, τρέσες, φτερά, ενώνονται για να δημιουργήσουν τα ρούχα που θα ήθελες να έχεις, αλλά τα φορούν οι 12 πριγκίπισσες που κάθε μία έχει τη δική της έντονη προσωπικότητα.

Άλλη μοιάζει να βγήκε από καμπαρέ του μεσοπολέμου, άλλη μοιάζει να βγήκε από ταινία του Αλμοδοβάρ , άλλη μοιάζει να βγήκε από την αυλή της Μαρίας Αντουανέτας.

Ο Δημήτρης Ντάσσιος με τους ζωγράφους Χρήστο Παλλαντζά και Μιχάλη Μαδένη

Ο Δημήτρης Ντάσιος και η Ιωάννα Παρασκευά γίνονται ξεναγοί σε ένα ζωντανό παραμύθι που το συνθέτουν λάμψη, μόδα και εκλεπτυσμένη κομψότητα

. Μαίρη Φιξ, Αλεξάνδρα Γκίκα​​​​​​​

Μιχάλης Μαδένης- Ειρήνη Πιτσόλη- Δημήτρης Ντάσσιος - Ιωάννα Παρασκευά - Χρήστος Παλλαντζάς

Στα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης «Guilty secrets» Τους ταλαντούχους δημιουργούς τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου και σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, επιχειρηματίες, ηθοποιοί, σχεδιαστές, δημοσιογράφοι, στυλίστες, πιστοί φίλοι και συνεργάτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτή τη μοναδική σύζευξη και να «ταξιδέψουν» σε έναν μαγευτικό κόσμο, γεμάτο μυστήριο και ανατροπές.   

*Φωτογραφίες Θεόφιλος Κοτζέγιεν- Studio Panoulis

Info

Evripides Art Gallery, Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα 

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 - 20.30
Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00
Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

Διάρκεια Έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2018 έως 12 Ιανουαρίου 2019

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ