Άκης Πετρετζίκης: Μιλφέιγ και μπανόφι δύο σε ένα - Πρέπει να το δοκιμάσετε! (Βίντεο)

Ένας... γλυκός συνδυασμός.

Υλικά:

Για την κρέμα

  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ. γάλα
  • 3 κρόκοι από μεσαία αυγά
  • 50 γρ. κόρν φλάουρ
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. dulce de leche

 

Για τη σύνθεση

  • 800 γρ. φύλλα σφολιάτας Χρυσή Ζύμη
  • 100 γρ. ζάχαρη

 

Για το σερβίρισμα

  • 1 μπανάνα
  • σαντιγί
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 50 γρ. κουβερτούρα

 

Εκτέλεση:

Για την κρέμα

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, 400 γρ. γάλα και μεταφέρουμε στη φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
  • Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα το μεταφέρουμε αργά στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα.
  • Μόλις δέσει η κρέμα και εξαφανιστεί ο αφρός, αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο, το dulce de leche και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

 

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας και κόβουμε λωρίδες από τη μεγάλη πλευρά.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και πιέζουμε με έναν πλάστη για να κολλήσουν τα υλικά μεταξύ τους. Γυρίζουμε το φύλλο από την άλλη πλευρά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα, βάζουμε από πάνω ένα ταψί για βάρος και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  • Ανακατεύουμε την κρέμα με μία μαρίζ για να σπάσει και να αφρατέψει και την βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι.
  • Τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας στο πιάτο σερβιρίσματος και απλώνουμε το 1/3 από την κρέμα σε όλη την επιφάνειά της.
  • Βάζουμε άλλο ένα κομμάτι σφολιάτας από πάνω και καλύπτουμε με άλλο 1/3 από την κρέμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές. Στο τελευταίο κομμάτι δεν βάζουμε κρέμα.
  • Κόβουμε τη μπανάνα σε φέτες και στολίζουμε το μιλφέιγ. Απλώνουμε τη σαντιγί.
  • Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη, κανέλα, τρίμμα από τη σφολιάτα που περίσσεψε και ξύσμα κουβερτούρας.

 

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ