"Άπαντες παρόντες" στο τελευταίο αντίο: Όλο το ελληνικό θέατρο στην πολιτική κηδεία του Γιώργου Μοσχίδη (φώτο)

Οι αγαπημένοι του φίλοι αποχαιρέτησαν τον μεγάλο ηθοποιό 

Με συγκίνηση και θλίψη αποχαιρέτησαν τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Μοσχίδη, οι αγαπημένοι του φίλοι και συγγενείς. Ο γνωστός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή την παραμονή των Χριστουγέννων σε ηλικία 87 ετών.

Η πολιτική κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού έγινε Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας και ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν για το τελευταίο αντίο ήταν και οι φίλοι του και συνεργάτες τους πολλά χρόνια, όπως ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

Ηθοποιός, εργάτης του θεάτρου για περισσότερο από μισό αιώνα και με αρκετές κινηματογραφικές ταινίες στο ενεργητικό του, είχε γεννηθεί στην Καβάλα το 1931 και ξεκινήσει την καριέρα του ως ηθοποιός με περιοδεύοντες θιάσους (τα «μπουλούκια», όπως τα έλεγε ο ίδιος).

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης και έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση το 1952 στο έργο «Ρομάντζο» του Ε. Σέλντον με τον θίασο Μαίρης Αρώνη - Βάσως Μανωλίδου. Ακολούθησαν περισσότερες από 350 συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις - (στο Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης ανάμεσα σε άλλα) συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, παραγωγούς).

Είχε συμμετάσχει σε 43 κινηματογραφικές ταινίες (πρώτη εμφάνιση το 1958 στην ταινία του Λαμπρινού «Διακοπές στην Αίγινα») - τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές και ένα cd «Χάριν λόγου» με αναγνώσεις Ελλήνων ποιητών. Δίδαξε στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Θεοδοσιάδη και «Βεάκη»

 

Συμμετείχεστους συνδικαλιστικούς αγώνες του Σ.Ε.Η. και υπήρξε γενικός γραμματέας του (1975).

Είχε τιμηθεί με το Βραβείο "Αιμίλιος Βεάκης" για τη συνολική του προσφορά στο θέατρο, είχε αποσπάσει το Βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στην ταινία «Χάππυ Νταίη» του Παντ. Βούλγαρη (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - 1976), και το Βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στην τηλεοπτική σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1998).

Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, ενώ συμμετείχε και σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του τον Γιώργο Μοσχίδη “σημαντικό ηθοποιό του θεάτρου, που ανήκει στη γενιά εκείνη που διαμόρφωσε το τοπίο του μεταπολεμικού θεάτρου στην Ελλάδα. Το αφήγημα της ζωής και η πορεία του ήταν συντονισμένα με τις δύσκολες μεταπολεμικές δεκαετίες της χώρας - τις διώξεις και τις εξορίες, τη βαριά σιωπή που σκέπαζε τις οικογένειες των αριστερών. Από μια τέτοια οικογένεια καταγόταν ο Μοσχίδης” σημειώνει.

Από την παράσταση «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν». Από αριστερά: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Μοσχίδης, Κατερίνα Μαραγκού και Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Φιλμογραφία
Απόστολος και μόνος (2006)
Καβάφης (1996)
Ζωή χαρισάμενη (1993)
Oh Babylon (1989)
Ο κλοιός (1987) [Γιώργος Καφετζόγλου]
Ρεβάνς (1983) [πατέρας]
Η παρεξήγηση (1983) [επιθεωρητής Κανάκης]
Υπόγεια διαδρομή (1983)
Ρόζα (1982) [βιβλιοθηκάριος]
Ο κήπος με τα αγάλματα (1982)
Το ευτυχισμένο πρόσωπο της Λεωνόρας (1982) [Γιώργος]
Τρεις και ο κούκος / Σουβλίστε τους (1981) [Αλέκος]
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980)
Happy Day (1976)
Η δίκη των δικαστών (1974) [Χριστόδουλος Κλωνάρης]
Ψυχή και σάρκα (εσύ κι εγώ) (1974)
Τα χρώματα της ίριδος (1974) [(δημοσιογράφος)]
Τον αράπη κι' αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς!.. (1973) [Στέλιος Γιαπαχάκης]
Οι προστάτες (1973)
Ταγκό 2001 (1973)
Αγάπη μου παλΙόγρια (1972) [Κωστής]
Αντάρτες των πόλεων (1972) [Παπαδήμας]
Τι 30... τι 40... τι 50... (1972) [Βίκτωρ Καλλινίκος]
Αγάπησα μια... πολυθρόνα (1971) [Μίλτος Καρνέζης]
Καταναλωτική κοινωνία (1971)
Μαντώ Μαυρογένους (1971) [Εφεντάκης]
Ο τρελοπενηντάρης (1971) [Παπασταύρου]
Ο φαφλατάς (1971) [Ελευθέριος Μπακλής]
Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του '21 (1971)
Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971) [Τάσος]
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970) [Φριτς]
Κρίμα... το μπόι σου (1970) [ψυχίατρος]
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970) [Χάρης]
Στη μάχη της Κρήτης (1970)
Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969) [Σταύρος Βαρβαράκης]
ΟΧΙ (1969) [Βιτόριο Σαλβατόρε]
Ο κόσμος τρελάθηκε... (1967) [Ιάκωβος]
Άνθρωπος για όλες τις δουλειές.. (1966) [γκρουμ]
Τα δίχτυα της ντροπής (1965) [Δήμος]
Το πρόσωπο της ημέρας (1965) [Μπάμπης ("Πολύδωρος")]
Θρίαμβος (1962)
Διακοπές στην Αίγινα (1958)
Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958) [συνάδελφος Μιμίκου]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ