Ποιοι είναι οι... πρόθυμοι 6 που θα σώσουν την κυβέρνηση Τσίπρα - Όλα τα ονόματα

Ποιοι θα πουν «όχι», ποιοι «ναι» και ποιοι αμφιταλαντεύονται.

Η σημερινή (13/01) συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν επί της ουσίας οι τίτλοι τέλους της τετραετούς συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κατ' επέκταση κι από την κυβέρνηση.

Ο Πάνος Καμμένος, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θέτοντας και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του λίγη ώρα αργότερα, γνωστοποίησε πως έχει εκκινήσει τη διαδικασία ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Εντούτοις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές επομένως λείπουν 6 ψήφοι μέχρι το... «μαγικό» 151.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο Open (09/01), δήλωσε βέβαιος για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι έξι βουλευτές είναι πρόθυμοι να σώσουν την κυβέρνηση Τσίπρα.

Εν αρχή τα μέλη της κυβέρνησης που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτούς που θα στηρίξουν την κυβέρνηση πρέπει να συγκαταλέγεται η ανεξάρτητη βουλευτής μα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως ούτε για την ψήφο εμπιστοσύνης ούτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν αναμένεται να καταψηφίσει την κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έχει αποσυνδέσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και θα καταψηφίσει.

Οι διαρροές από τους ΑΝΕΛ

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος κι ο Κώστας Ζουράρις, αμφότεροι βουλευτές των ΑΝΕΛ, φέρονται να κλίνουν προς το «ναι» ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Κώστας Ζουράρις, μάλιστα, έχει δηλώσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ρίξω αριστερή κυβέρνηση, με το βάρος το οικογενειακό που κουβαλώ και την προσωπική μου περιπέτεια».

Γιάννης Σαρίδης, ο 151ος;

Ο Γιάννης Σαρίδης, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019.

Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος έσπευσε να ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε πως δεν θα πει «ναι» στο ενδεχόμενο ψήφο εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Σαρίδης είπε: «Καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση μετά το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, δεν πρόκειται να πάρει από εμένα ψήφο εμπιστοσύνης και ας πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θα γίνει με αυτό το θέμα».

Πού θα εκβάλει το Ποτάμι;

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, εμφανίζεται να είναι θετικά διακείμενος ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ουδείς όμως γνωρίζει τι θα πράξει αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, βέβαια, με tweet του ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

 

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης έγραψε: «Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής». 

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, όχι μόνο ήταν βέβαιες για τα 151 «ναι», αλλά αύξαναν τον εν λόγω αριθμό σε 152.

Τέλος, δεν αναμένονται άλλες θετικές ψήφοι στην κυβέρνηση Τσίπρα είτε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είτε από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ