Πάικος: Ο πρωθυπουργός δεν επιχειρεί άλμα στο κενό, τα ’χει μετρήσει, τα πράγματα και του βγαίνουν

Ε, ναι, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ο ίδιος την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, εάν, και όταν, χρειαστεί.

Δεν πρόκειται να καλυφθεί πίσω από τα συνταγματικώς προβλεπόμενα που δεν τον υποχρεώνουν σε κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται να περιμένει τυχόν κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν πρόκειται να αρκεστεί σε «ψήφο ανοχής». Θα επιχειρήσει ο ίδιος το άλμα προς τα μπρος. Μιλάμε για κίνηση επίδειξης δύναμης μεγάλου βεληνεκούς, μιλάμε για τη μεγάλη ρελάνς απέναντι στις προκλήσεις της συγκυρίας...

Γράφει ο Βασίλης Πάικος στην avgi.gr

Ήταν πράγματι βαρυσήμαντη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη το βράδυ στην Έλλη Στάη για το Open. Σε μια στιγμή ιδιαιτέρως κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Λίγο πριν από την επικύρωση της συνθήκης των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Κι ενώ η ασάφεια επί των από δω και πέρα εξελίξεων, με κορυφαίο ζητούμενο την κυβερνητική «ευστάθεια», κυριαρχούσε στον δημόσιο λόγο. Ήταν λοιπόν η στιγμή των υπεύθυνων, από τα πιο υπεύθυνα χείλη, απαντήσεων.

Και αυτές οι απαντήσεις δόθηκαν με τον πιο απόλυτο, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Με κεντρικό σημείο την πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει ο ίδιος επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνη της Βουλής εάν χρειαστεί. Ήταν, για να μιλήσουμε με δημοσιογραφικούς όρους, «ο κεντρικός τίτλος» της συνέντευξης.

Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας μας διαβεβαίωσε πως η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει πολύ σύντομα στη Βουλή, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο. Προκειμένου να μη συνεχιστεί για πολύ η εξ αυτού πολιτική εκκρεμότητα. Δηλώνοντας βέβαιος για την υπερψήφισή της.

Ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να προτείνει και πάλι τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη νέα προεδρική θητεία. Ξεκαθάρισε επίσης πως, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, θα πάει «συντεταγμένα εν ευθέτω χρόνω» σε πρόωρες εκλογές.

Δίχως πάντως να θυσιάσει τη συνταγματική αναθεώρηση. Ούτε τη ρύθμιση των σχέσεων με την Εκκλησία. Ούτε τα ενόψει ευεργετικά για την κοινωνία μέτρα, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, οι 120 δόσεις για τους δανειολήπτες, το επίδομα ενοικίου αλλά και δανείου, η περιφρούρηση της πρώτης κατοικίας κ.λπ. Και ποιος θα μπορούσε να έχει αντίρρηση επ’ αυτού;

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Συνέντευξη με πολλαπλά ωστόσο μηνύματα και με άλλες τόσες προκλήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Προς την αντιπολίτευση κατά κύριο λόγο, αλλά και προς τον ελάσσονα εταίρο της συμπολίτευσης. Πετάει το γάντι με τον τρόπο του ο Αλέξης Τσίπρας, με το «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» να βρίσκει, εν προκειμένω, την πλήρη του εννοιολογική αποτύπωση.

Για κυβέρνηση με «ψήφο ανοχής» είχε μιλήσει προ δύο εβδομάδων ο Δημήτρης Τζαννακόπουλος, εις αντικατάσταση, αν χρειαζόταν, της ψήφου εμπιστοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Διαβεβαιώνοντας πως «η κυβέρνηση διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες». Ενώ επέμενε στην υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοκιμάσει, αν το επιθυμούσε, την κυβερνητική «ευστάθεια» με πρόταση μομφής.

Ε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός το πήγε ακόμη παραπέρα, ώς το τέρμα του συγκεκριμένα, προκρίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης. Καθώς μάλιστα διευκρίνισε πως η ενδεχόμενη δοκιμασία εμπιστοσύνης (εφόσον καταστεί αναπόφευκτη) θα έρθει πριν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, οδηγεί στο συμπέρασμα πως εκφράζεται δι’ αυτού η βεβαιότητά του για την επιτυχία του εγχειρήματος. Διαφορετικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ρισκάριζε επ’ ουδενί το “Μακεδονικό”. Έχοντάς το αναγάγει ήδη σε μία από τις δύο σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του.

Κι επειδή, προφανώς, ουδείς φαντάζεται πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί άλμα στο κενό, φαίνεται πως τα ’χει μετρήσει, πως τα ’χει λογαριάσει τα πράγματα και του βγαίνουν. Αφοπλίζοντας έτσι, ολωσδιόλου, και την αντιπολίτευση από κάθε διάθεση σοβαρής αμφισβήτησης της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής επάρκειας. Και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας ώς και το τέλος της τετραετίας...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ