Τι τρέχει με τον συνεταιρισμό ΘΕΣΓάλα; Είναι έτοιμος να ζητήσει υπαγωγή σε πτώχευση

Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Τα θαύματα στην Ελλάδα, λέγεται, ότι κρατάνε τρεις μέρες. Ή μήπως όχι; Αυτό θα το απαντήσει λίαν συντόμως ο συνεταιρισμός ΘΕΣΓάλα, ο οποίος  ετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και την Παρασκευή, αίτηση για την υπαγωγή του στον πτωχευτικό κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 106β αυτού.

Γιατί όμως ο συνεταιρισμός από τη Λάρισα, που άλλαξε, από το 2013 όταν "κατέβηκε” στην κατανάλωση με τα ATM’s του τον τρόπο που μέχρι τότε λειτουργούσε η αγορά, βρίσκεται σε αυτό το σημείο; Και αλήθεια ποιο είναι το σημείο στο οποίο έχει περιέλθει σήμερα;

Για τις συζητήσεις με τις Τράπεζες, προκειμένου να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό του ύψους 6 εκατ. ευρώ και τις επαφές της διοικητικής του ομάδας με την οικογένεια Καντώνια, (σ.σ. την είχαμε "φωτογραφήσει" σε προγενέστερο άρθρο μας), για να βρει "φρέσκο" χρήμα, έχει γράψει το capital.gr, ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Γκίτση.

Ένα μήνα μετά, οι διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Καντώνια, όπως υποστηρίζουν κάποιοι έχουν "ναυαγήσει", με τον ίδιο τον κ. Ξ. Καντώνια πάντως να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτε, αφήνοντας έτσι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, και πηγές κοντά στον ΘΕΣΓάλα, να υποστηρίζουν ότι εκτός από την οικογένεια Καντώνια, που για λογαριασμό της "τρέχει" due diligence η Deloitte, υπάρχουν στον ορίζοντα και άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία πάντως το μόνο ορατό ορόσημο, είναι η αίτηση για την υπαγωγή του ΘΕΣΓάλα στον πτωχευτικό κώδικα. Ίσως αυτή να είναι και η λύση για να "ανοίξει" η πόρτα εισόδου σε στρατηγικό επενδυτή και να λυθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν. Και αυτό γιατί με βάση την εθνική νομοθεσία περί συνεταιρισμών, απαγορεύεται επί της ουσίας η είσοδος επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο τους, αφού το άρθρο 6 του νόμου προβλέπει πως μέλη − επενδυτές μπορεί να κατέχουν προαιρετικές συνεταιρικές μερίδες χωρίς τα δικαιώματα ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Βέβαια ο ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να βάλει ζεστό χρήμα στον συνεταιρισμό και μέσω μίσθωσης εγκαταστάσεων ή με φασόν παραγωγή για λογαριασμό τρίτου.

Πάντως τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη είναι, πως ο ΘΕΣΓάλα έφθασε σε αυτό το σημείο. Ποια είναι εν τέλει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Και αν θα μπορέσει να ξεφύγει από την "κατάρα” που κατατρέχει το ελληνικό συνεταιριστικό κίνημα, ή θα επιβεβαιώσει τις Κασσάνδρες, που θέλουν να έχει την τύχη του Ίκαρου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣΓάλα δημιουργήθηκε το 2011, όταν ομάδα 100 παραγωγών, η οποία ήλεγχε το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, αποφάσισε να συνασπιστεί για να πετύχει καλύτερες τιμές. Βασικοί πελάτες του οι μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, όπως η Friesland.

Χρονιά σταθμός όμως για να γίνει ευρέως γνωστός ήταν το 2013, όταν ο Συνεταιρισμός αποφάσισε, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, να επεκταθεί και στην κατανάλωση και να συναγωνιστεί τους πελάτες του, δηλαδή τις γαλακτοβιομηχανίες που τους προμήθευε πρώτη ύλη. Η σύγκρουση δεν ήταν άμεση, διότι επέλεξε να προσεγγίσει διαφορετικά την κατανάλωση. Όπερ και εγένετο. 

Το 2013 δημιουργείται το δίκτυο καταστημάτων με Αυτόματους Πωλητές Γάλακτος ΘΕΣγάλα στη Λάρισα. Ακολουθεί το 2015 η Θεσσαλονίκη και το 2016 η Αθήνα. Για να φθάσουμε στο 2017, όπου τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για την μετατροπή των καταστημάτων σε συνεταιριστικές γωνιές ελληνικών προϊόντων καθημερινής διατροφής και η ανάπτυξη μέσω franchise. Εκτός από την πρωτογενή παραγωγή και την κατανάλωση ο Συνεταιρισμός είχε προχωρήσει και στη δημιουργία παραγωγικής μονάδας.

Κινήσεις οι οποίες, αφ ενός τράβηξαν ρευστότητα και αφ ετέρου έγιναν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατάρρευσης της κατανάλωσης γάλακτος, πιέσεων στις τιμές παραγωγού, αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, και αποχώρησης ή μείωσης των ποσοτήτων που αγόραζαν οι γαλακτοβιομηχανίες από τον Συνεταιρισμό, όπως συνέβη με την περίπτωση της Friesland, βασικός πελάτης του ΘΕΣΓάλα.

Σήμερα ο ΘΕΣΓάλα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, γιατί είναι η ευκαιρία του να αποδείξει αν μπορεί να μετεξελιχθεί και να κερδίσει το στοίχημα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρει λύση στα ανοίγματα που έχει στην αγορά και κυρίως να βρει "ζεστό χρήμα”, για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες οι οποίες υπολογίζονται σε 1 με 1,5 εκατ. ευρώ. Ο συνεταιρισμός τζιράρει περί τα 20 εκατ. ευρώ, στα 20 εκατ. ευρώ υπολογίζονται και οι συνολικές υποχρεώσεις του, με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό να αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, το κεφάλαιό του διαμορφώνεται πλέον στις 846.000 ευρώ (σ.σ. 36 μερίδες-συνεταιριστές) και απασχολεί περί 94 άτομα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ