Δήλωση "φωτιά" από Θεοχαρόπουλο: "Προσπάθησαν να με "δωροδοκήσουν" για να καταψηφίσω την Συμφωνία των Πρεσπών

"Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών"

«Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά τη δευτερολογία του.

«Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι», σημείωσε.

 ΔΗΜΑΡ: «Ναι» στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και ψηφίστηκε η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με 29 ψήφους υπέρ («ναι» στη «Συμφωνία των Πρεσπών»), 22 ψήφους κατά (αποχή από την ψηφοφορία), 1 παρών και 1 λευκό.

Η απόφαση αναφέρει ότι « τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απ' όλα τα δημοκρατικά κόμματα με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια. Με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι το πολιτικό κόστος. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εργαλειακής διαχείρισης».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι η Ελλάδα -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης- πρέπει, με βάση και αφετηρία την Ευρώπη, να ασκεί εξωτερική πολιτική με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε «η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι σε θετική κατεύθυνση. Αποτελεί έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά.

Βέβαια, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών».

Επανειλημμένως αναφέρει « θέλουμε βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».

«Για εμάς, αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Αυτός είναι ο πατριωτισμός μιας αληθινά προοδευτικής παράταξης και όχι η υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, οι υποχωρήσεις απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό τροφοδοτούν την άνοδο των εθνικολαϊκιστικών και όχι των προοδευτικών δυνάμεων».

Η απόφαση υπογραμμίζει οτι η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. «Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ λέει ΝΑΙ στη «συμφωνία των Πρεσπών».

Δεν είναι δυνατόν τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού και μιας επικοινωνιακής διαχείρισης της πραγματικότητας. Η ΔΗΜΑΡ λέει ΝΑΙ στη «συμφωνία των Πρεσπών».

Δεν είναι δυνατόν τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού και μιας επικοινωνιακής διαχείρισης της πραγματικότητας. Δεν είναι δυνατόν όποιος ψηφίσει τη «συμφωνία των Πρεσπών» να θεωρείται ότι στηρίζει μια κυβέρνηση, της οποίας η θητεία ούτως ή άλλως λήγει σε μερικούς μήνες, και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες» Δεν είναι δυνατόν όποιος ψηφίσει τη «συμφωνία των Πρεσπών» να θεωρείται ότι στηρίζει μια κυβέρνηση, της οποίας η θητεία ούτως ή άλλως λήγει σε μερικούς μήνες, και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες», τονίζεται

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ