Vintage story: Αυτή ήταν η ηθοποιός που κέρδισε το πρώτο βραβείο Όσκαρ το 1929

Η πρώτη ηθοποιός που κέρδισε δύο διαδοχικά Όσκαρ...

Η Τζάνετ Γκέινορ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και ζωγράφος. Πρόκειται για την πρώτο ηθοποιό που βραβεύτηκε με Όσκαρ Γυναικείας Ερμηνείας στην πρώτη απονομή του 1929 για τις ταινίες Η Αυγή (Sunrise: A Song of Two Humans, 1927), Έβδομος Ουρανός (Seventh Heaven, 1927) και Άγγελος του Δρόμου (Street Angel, 1928).

Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που κάποιος ηθοποιός κέρδισε το βραβείο για πολλαπλούς ρόλους.

Η ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο της συμμετέχοντας σε ταινίες του βωβού κινηματογράφου και συνέχισε την επιτυχημένη της πορεία μετά την έλευση του ομιλούντα κινηματογράφου.

Η ηθοποιός έλαβε ακόμη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου το 1937 για την πρώτη εκτέλεση της ταινίας Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born) και μετά το γάμο της το σχεδιαστή Αντριάν αποσύρθηκε από τα κινηματογραφικά δρώμενα. Έκανε ακόμη μια κινηματογραφική εμφάνιση το 1957 στην ταινία Το Κορίτσι των Ονείρων μου (Bernardine).

Σύμφωνα με το vintage es η ηθοποιός πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1984, σε ηλικία 77 ετών, λόγω επιπλοκών ατυχήματος που είχε στο Σαν Φρανσίσκο δυο χρόνια πριν. Το ατύχημα συνέβη όταν ένα φορτηγό παραβίασε το κόκκινο και συγκρούστηκε με το ταξί στο οποίο επέβαινε εκείνη, ο σύζυγός της, η φίλη της Μαίρη Μάρτιν κι ο μάνατζέρ της.

(Δείτε περισσότερες φωτό στο Slide Show)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ