Ποια είναι η Ουιντέντ Μπουσαμαουί, γιατί πρότεινε Τσίπρα - Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης και πώς το πήρε η ίδια (Φωτό & Bίντεο)

Είχε καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της δημοκρατίας στην Τυνησία.

Η Ουιντέντ Μπουσαμαουί πρότεινε κι επίσημα τους Αλέξης Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο πήρε η ίδια το 2015.

Η Μπουσαμαουί γεννήθηκε στην Τυνησία το 1961 από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας της είχε στην κατοχή του πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών εργοστάσια πετρελαιοβιομηχανίας και κλωστοϋφαντουργίας.

Έχει πάρει πτυχίο στο Εμπόριο και στο Μάρκετινγκ κι ασχολήθηκε με επιχείρηση που εστιάζει στο βαμβάκι.

Μετά την επανάσταση το 2011, ανέλαβε την ηγεσία της Συνομοσπονδίας Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας της Τυνησίας, γνωστή και ως «ένωση των εργοδοτών».

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ως αρχηγός της Ένωσης, συνδιοργάνωσε το Κουαρτέτο του Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, το οποίο αποσκοπούσε στη διασφάλιση της μετάβασης στη δημοκρατία.

Η εν λόγω ομόδα διαλύθηκε το 2014 κι η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ ανέφερε στο σκεπτικό της έναν χρόνο μετά: «Για την αποφασιστική συμβολή της στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την επανάσταση του Γιασεμιού του 2011».

Η Ουιντέντ Μπουσαμαουί είπε στη βράβευσή της: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα στους νέους στην Τυνησία, ότι αν πιστεύουμε στη χώρα μας, μπορούμε να πετύχουμε».

Η Τυνήσια έστειλε επιστολή στον Ζόραν Ζάεφ κι έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοντέλο για την ειρηνική και εποικοδομητική επίλυση διμερών και πολυμερών διαφορών μεταξύ γειτονικών χωρών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στα Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ