Νικολάς Μαδούρο: Ναι σε βουλευτικές εκλογές, όχι σε προεδρικές - Τι λέει για τον Χουάν Γκουαϊδό

Αναφέρθηκε και στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε σήμερα από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι δεν έχει εκδοθεί ως τώρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

«Εξ όσων γνωρίζω, αυτό το μέτρο δεν έχει παρθεί ως τώρα. Ας περιμένουμε (να ολοκληρωθούν) οι εσωτερικές συνταγματικές και δικαστικές διαδικασίες για να δούμε τα αποτελέσματα. Δεν θα βιαστούμε, θα περιμένουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Για τον Μαδούρο, το ζήτημα είναι συνταγματικό και επαφίεται στη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας.

«Ως αρχηγός του κράτους, έχω την άποψη ότι γίνεται απόπειρα πραξικόπημα, κατά παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη του αρχηγού του κράτους. Πρέπει να ενεργήσει ο γενικός εισαγγελέας, και έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί, πρέπει να ενεργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, και ήδη ενεργεί. Και ό,τι αποφασίσουν ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια θα εφαρμοστεί από το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μαδούρο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας (TSJ) επέβαλε χθες, Τρίτη, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον 35χρονο Γκουαϊδό, πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης -- του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση στη χώρα -- και πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία του ως την αποπεράτωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται σε βάρος του για τις πρόσφατες ενέργειές του.

Ο Τζον Μπόλτον εμπόδισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει διάλογο με το Καράκας 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι εκτιμά πως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Μπόλτον, δεν επέτρεψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει διάλογο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Καράκας. Ο Μαδούρο τόνισε ότι έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, που όμως απέβησαν όλες άκαρπες.

«Επί χρόνια, προσπάθησα σε προσωπικό επίπεδο» να υπάρξει διάλογος, είπε. «Έχω στείλει μηνύματα δημόσια που έφθασαν στον Τραμπ, μέσω των ΜΜΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουμε μια σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να έχουμε σεβασμό και διάλογο, παρά τις πολιτικές, πολιτισμικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ μας. Και φαινόταν σαν να είχε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για αυτό. Αλλά ο Μπόλτον απέτρεψε τον Τραμπ από το να αρχίσει διάλογο. Έχω την πληροφορία ότι τον εμπόδισε», υπογράμμισε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα καλωσόριζε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της εθνοσυνέλευσης.  «Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, (θα έδινε) μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου. Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», διαβεβαίωσε ο Ν. Μαδούρο.

 «Ουδέν σχόλιο» από τον Ν. Μαδούρο για το εάν στη φρουρά του συμμετέχουν ρώσοι μισθοφόροι

 Αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik εάν στη φρουρά του ή στο προσωπικό του εργάζονται στελέχη ρωσικών ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας.  Ερωτηθείς εάν φοβάται νέα απόπειρα κατά της ζωής του, ο Μαδούρο αποκρίθηκε ότι η φύλαξή του είναι πολύ καλή. Ερωτηθείς εάν συμμετέχει προσωπικό ρωσικών ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στη φρουρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απάντησε ότι «δεν έχει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό». Εξάλλου, ο σοσιαλιστής πολιτικός είπε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να συνεχίσει να αποκτά προηγμένα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.

«Πάντα έχουμε σχέδια για την προώθηση της συνεργασίας ώστε να βελτιώνουμε την αντιαεροπορική μας άμυνα, την τεχνολογία των πυραύλων μας, το πυροβολικό μας (...). Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε αυτό το πεδίο (σ.σ. των εξοπλισμών). Τα πιο προηγμένα όπλα στον κόσμο θα συνεχίσουν να έρχονται στη Βενεζουέλα», υποστήριξε ο Μαδούρο. Η συνεργασία των δύο χωρών είναι αδιάλειπτη, συνεχίζεται «κάθε μήνα, αυτό είναι φυσιολογικό, δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει κατ' εξαόρεση», νέα ρωσικά οπλικά συστήματα «έρχονται κάθε μήνα», επέμεινε και πρόσθεσε πως το Καράκας εκφράζει «ευγνωμοσύνη» για τη ρωσική βοήθεια και πάντα «αποπληρώνει τις οφειλές του».

 «Εκβιασμός» οι εκκλήσεις να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επανέλαβε τη θέση ότι αποτελεί εκβιασμό τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα του, που απορρίπτει κατηγορηματικά. Ακόμη, ο Μαδούρο είπε ότι η κυβέρνησή του θα αποδείξει πως είναι παράνομες οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PdVSA και τη θυγατρική της Citgo, και θεωρεί ότι θα βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη.

Περιέγραψε την αμερικανική απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις στον δημόσιο όμιλο των πετρελαϊκών εταιρειών μια «από τις πιο παράλογες αποφάσεις του (συμβούλου εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) Τζον Μπόλτον».

Ακόμη, ο Μαδούρο υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλλει προσπάθειες να «σταθεροποιήσει» την οικονομία και ότι η κατάσταση βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο στάδιο» που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψή της. «Έχουμε σχέδιο. Είμαι σίγουρος ότι, αν πάμε βήμα-βήμα, θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», είπε. Παρά την κρίση, που τον ώθησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, ο Μαδούρο προέτρεψε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εγείρουν ασφαλώς «κινδύνους» αλλά «δεν απειλούν» τη συνεργασία Ρωσίας-Βενεζουέλας, διαβεβαίωσε επίσης.

Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις, ο Μαδούρο σημείωσε πως επιδεικνύουν «υψηλό φρόνημα, πίστη και πειθαρχία», απαντώντας σε μια ερώτηση για τις εκκλήσεις του Χουάν Γκουαϊδό προς τον στρατό να παρέμβει για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας από την εξουσία, υποσχόμενος αμνηστία.

Ακόμη, ο Μαδούρο είπε ότι συζητά το ενδεχόμενο να υπάρξει διεθνής μεσολάβηση από «ενδιαφερόμενες» χώρες για να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα και πρόσθεσε πως μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για αυτό «εντός ωρών».

«Οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας, της Ρωσίας, του Βατικανού, καθώς και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει (την έκκληση για) τον διάλογο. Τους στέλνω επίσημες επιστολές για να υποστηρίξουν τον διάλογο στη Βενεζουέλα», είπε. «Ο υπουργός Εξωτερικών (Χόρχε Αρεάσα) είναι πολύ ενεργός. Ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε καλά αποτελέσματα μέσα στις επόμενες ώρες», συμπλήρωσε ο Μαδούρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ