Δ. Τζανακόπουλος: Εντός των επόμενων ημερών το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ για ΠΓΔΜ

Την Δευτέρα εισάγεται στη Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ...

«Η 25η Γενάρη-ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Επισήμανε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μίας διένεξης 27 ετών, «στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο», καθότι, όπως πρόσθεσε, «από το 1992 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού».

Όπως ανέφερε, για αυτόν τον λόγο είναι ιστορικής σημασίας η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, «που αποκαθιστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια της συνανάπτυξης και της φιλίας των λαών». Πρόκειται, είπε, για γεγονός «που συμβολοποιεί τη νίκη του πολιτικού θάρρους και του σεβασμού στην ιστορία του τόπου, απέναντι στον τυχοδιωκτισμό, τον εθνικισμό την πατριδοκαπηλία και το εμπόριο μίσους».

Ως προς τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ  ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία.

Με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Με απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής την Δευτέρα εισάγεται στη Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πρωτόκολλο θα τεθεί προς συζήτηση και κύρωση την ερχόμενη Πέμπτη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ