153 βουλευτές υπογράφουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ - Και το Ποτάμι

Αυτοί  οι βουλευτές αναμένεται να υπερψηφίσουν την κύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Μόνο 4 πρόθυμοι ψηφίζουν το ΝΑΤΟ

Το πρωτόκολλο θα ψηφιστεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν τους προθύμους, Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που και ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν στην κυβέρνηση και την Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν.

Δεν θα ψηφίσουν όμως το πρωτόκολλο ένταξης οι δύο εκ των 6 προθύμων, δηλαδή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκαλης και ο Κώστας Ζουράρις, που καταψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά το γεγονός ότι με επιστολές τους δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, ειδικά ο Κώστας Ζουράρις διευκρίνισε στην επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ότι θα καταψηφίσει ότι σχετίζεται με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το αλαλούμ συνεχίζεται με τον θανάση Παπαχριστόπουλο. Που ναι μεν θα ψηφίσει για την αποδοχή του πρωτοκόλλου, αλλά αμέσως μετά θα παραιτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οδηγώντας στην διάλυσή της. Αλλωστε ήδη από το πρωί, θα έχει προηγηθεί η διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ, όπως δήλωσε σήμερα ο Πάνος Καμμένος. Την θέση του θα καταλάβει ο Τέρενς Κουίκ.

Ψηφίζουν ναι Ποτάμι και Θεοχαρόπουλος

Στην ψηφοφορία θα προστεθούν οι 3 βουλευτές από το Ποτάμι, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς υπολογισμούς. Υπέρ του πρωτοκόλλου ένταξης, ως παρακολούθημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ψηφίσουν οι «ποταμίσιοι» βουλευτές Σταύρος θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, αλλά και ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ετσι από την ονομαστική ψηφοφορία θα προκύψουν 153 ναι

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ κάλεσε τα κόμματα "ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας" να αποδεχθούν το πρωτόκολλο, ενώ οι εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος και της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδος δήλωσαν οτι καταψηφίζουν.

«Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Νίκος Τόσκας.

«Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος.

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ