Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει το πιο μαλακό και αρωματικό αγριογούρουνο κοκκινιστό – Θα το λατρέψετε!

Μαμαδίστικο φαγητό... 

Συστατικά

2 κιλά μπούτι αγριογούρουνο, χωρίς τα κόκαλα

Για τη μαρινάδα

2 κρεμμύδια ξερά

3 σκ. σκόρδο

500 γρ. κόκκινο κρασί

100 γρ. ελαιόλαδο

3 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. κόκκους πιπεριού

1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους

1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι

50 γρ. μέλι

ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι

1 ξύλο κανέλας

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

Για το σερβίρισμα

500 γρ. μακαρόνια τρυπητά Νο.3, βρασμένα

φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε το αγριογούρουνο σε μεγάλα κομμάτια 5-6 εκατοστά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.

Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε σε κομμάτια τα κρεμμύδια και τα σκόρδα (2-3 εκατοστά).

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αγριογούρουνο, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους από το πιπέρι, το κύμινο, το μπαχάρι, το μέλι, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι και το ξύλο κανέλας.

Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε μέσα στο ψυγείο για 12 ώρες.

Μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο το σουρώνουμε και κρατάμε όλη την μαρινάδα στην άκρη.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει το κρέας ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ντομάτα κονκασέ, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με τη μαρινάδα και μεταφέρουμε όλα τα υλικά, από το τηγάνι, μέσα σε μία γάστρα.

Ψήνουμε στον φούρνο για 3.5 ώρες.

Σερβίρουμε με τα βρασμένα μακαρόνια και φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ